Program

www.kisalfold.hu, 2010.09.16.

101 millió euró határ menti programokra
Osztrák és magyar szakemberek tanácskoztak Nagycenken az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 eddig eltelt időszakáról.

Az önkormányzatok, civil szervezetek, közintézmények, nonprofit szervezetek különböző programjainak támogatására több mint 82 millió eurót (közel 24 milliárd forintot) biztosít az Európai Regionális Fejlesztési Alap. A program összköltségvetése ugyanakkor eléri a 101 millió eurót, a különbözetet a két tagállam, Ausztria és Magyarország bocsátja rendelkezésre. Eddig az összeg 78 százalékát kötötték le a legkülönbözőbb területeken, így például az infrastruktúra, a természet- és környezetvédelem, az oktatás és más témában. ˝A program magja megoszlik a két ország között. Ez nagyon hatékony, jól működő együttműködést eredményezett az eddigiek során˝ – nyilatkozta dr. Horváth Csaba titkárságigazgató.

A konferencián a területfejlesztésről, a natúrparkok szerepéről cserélték ki tapasztalataikat a résztvevők. Emellett – többek között – megvitatták a globális klímaváltozás nyugatpannon térségre vonatkozó várható kihatásait.