EC-Day 2012 - Programrendezvény

Európai Együttműködés Napja: Ausztria profitál a határon átnyúló együttműködésből Közép-és Kelet-Európában

„Közös határon, közelebb egymáshoz“ mottóval 2012. szeptember 21.-én ünnepelték európaszerte az „1. Európai Együttműködés Napját“. Dr. Johannes Hahn, az Európai Unió regionális fejlesztési biztosa és Ulli Sima, a bécsi környezetvédelmi tanácsos Burgenland és Stájerország képviselőivel együtt bemutatták Bécsben a határon átnyúló regionális politika konkrét eredményeit és jövőbeni kilátásait.

Az európai regionális politika teljes költségvetésének csupán 2,5 százalékával (8,7 a 347 milliárd Euróból)a transznacionális, interregionális és határon átnyúló projektek 2007 óta fontos eredményeket értek el, melyek az életminőséget és versenyképességet javítják a régiókban. Az osztrák régiók 3 transznacionális és 7 határon átnyúló programban vesznek részt az Európai Territoriális Együttműködés (ETZ) keretében. Ezzel az osztrák regionális együttműködési programok számára összesen kereken 260 millió Euró európai társfinanszírozás áll rendelkezésre.

A transznacionális CENTRAL EUROPE program egy aktuális, eddig meg nem jelentetett tanulmánya azt mutatja, hogy Ausztria a regionális együttműködések középpontjává vált Közép-Kelet Európában: „A ‚vasfüggöny’ lehullása után húsz évvel is az új és a régi EU-tagállamok közötti határ megfelel az EU belső határának, ahol a legnagyobb fejlődési különbségek mutatkoznak. „Ausztriának továbbra is hídszerep jut, melyből a határmenti régiók - nem utolsó sorban a természetvédelem területén - profitálnak.“, mondta Bernd Schuh, a tanulmány társszerzője az Österreichische Institut für Raumplanung (ÖIR) elnökségi tagja.

Ulli Sima, a bécsi környezetvédelmi tanácsos hangsúlyozta az európai projektek sikereit a környezetvédelem területén.: „Bécs városa már hosszú idő óta teljes meggyőződéssel vesz részt az Európai Unió transznacionális és határon átnyúló programjaiban. A következő támogatási időszakról szóló tárgyalások során azért fogunk síkra szállni, hogy a környezetvédelmi és energia projektek a jövőben is központi fontosságot kapjanak az EU regionális politikájában - ezek a projektek sok területen aktívan hozzájárulnak a polgárok jobb életminőségéhez , Európát pedig ‚elérhetőbbé’ teszik..“

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) jelenlegi támogatási programjai 2013-ban véget érnek. A 2014 – 2020-as időszak lehetőségeit jelenleg minden politikai szinten tárgyalják és előreláthatólag egy emelt jelentőséget kölcsönöznek majd az Európai Területi Együttműködésnek. Johannes Hahn, az EU regionális fejlesztési biztosa kiemelte: „Az Európai Területi Együttműködés az új támogatási időszakban is fontos szerepet fog játszani. Azok a projektek, melyeket ezen programok keretében jöttek létre, segítenek a bizalom felépítésében. Segítik egymás megértését és ezzel fontos építőkövei az európai integrációnak. Községeket hoznak egymáshoz közelebb – ez az élő Európai Unió".

A rendezvényen készült képeket Fotógalériánkban megtekintheti!

EC-Day 2012 - Projektrendezvények

Tájékoztató óra a Lukács Sándor Szakképző Iskolában

Az AC Centrope II nevű projekt magyar projekt partnere az Európai Együttműködés Napján a győri Lukács Sándor Szakiskola végzős autószerelő osztályában tartott tájékoztatót az AC Centrope II projektről. Beszámoltak az e-mobilitási témakörben, a szakközépiskolák körében végzett kérdőíves felmérésről, annak kiértékeléséről és következtetéseiről. A tanulók információt kaptak a Széchenyi István Egyetem járműves továbbtanulási és képzési lehetőségeiről, különös tekintettel a projekt keretein belül kidolgozott tananyag tartalmakra.


_____________________________________________________________________________


Információs stand a Mistfest-en (Szemét Fesztivál) Bécsben

A standon az érdekelt lakosság tájékoztatást kapott az organikus anyag körforgásáról, melyet a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás és mezőgazdasági felhasználás tesz lehetővé.

Ezen túlmenően, a munkatársak tájékoztatót tartottak a komposzt felhasználásának a talaj minőségére és a talaj szerkezetére, valamit a növényi gyökerek növekedésére gyakorolt pozitív hatásairól is.

A gyermekek használhatták a számukra felállított kutatási állomást, ahol a személyzet segítségével felfedezhették mikroszkópon keresztül a komposztban élő állatok világát.

További információk:
http://www.wien.gv.at/umwelt/ma48/beratung/mistfest.html


_____________________________________________________________________________


Előadás egy nemzetközi szimpóziumon

2012. szeptember 21.-én „A megújuló állattenyésztés és állati eredetű alapanyag- és termék-előállítás, mint a vidékfejlesztés eszköze” címmel nemzetközi szimpóziumra került sor a Kaposvári Egyetemen, melyen a CEPO projekt vezető partnere, a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem részéről előadás hangzott el Az élelmiszerbiztonság, mint az állati termék-előállítás kulcsa címmel.

Az előadás keretében bemutatásra kerültek az Európai Területi Együttműködési Programok támogatásával megvalósuló CEPO projekt célkitűzései és az együttműködés területei. Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 által támogatott CEPO – Baromfi Kiválósági Központ elnevezésű projekt egyik fő célkitűzése a baromfi termék előállítás hatékonyságát javító oktatási és kutatási együttműködés kialakítása, különös tekintettel a baromfi egészségügyre, az élelmiszerbiztonságra és a baromfitakarmányozásra.


_____________________________________________________________________________


City Cooperation - Fesztivál Lentiben

A City Cooperation projekt keretében az "Őszi Fesztivál határok nélkül" rendezvény szintén csatlakozott European Cooperation Day 2012-hez. A háromnapos fesztivál programja 2012. szeptember 21-én órakor vette kezdetét a 24 Város Természetfotó kiállításának megnyitójával. A fesztivál másnapján 10.00 órakor kezdődött a II. Gyerkőc Labdarúgó Torna és ezen a napon a felnőtteket főzőverseny, a gyerekeket népi játszótér és játszóház is várta, ahol különböző foglalkozással ismerkedhettek meg. Délután a színpadon magyar együttesek mellett szlovén és osztrák csoportok is bemutatkoztak.

A természetjáró gyalogtúra a lenti és lendvai borvidéken a fesztivál harmadik napjának első programja volt. A túra első állomása a Tenke-hegyen át a szlovéniai Lendva-hegy legmagasabb pontján álló Piramida/Lármafa volt. Innét indult tovább a csoport a Szentháromság-kápolnához, majd visszafelé ugyanazon az útvonalon érkeztek vissza a Tenke-hegyre. Aki nem akart csatlakozni a gyalogtórához, tudását íjászatból dárdadobásból és csatakereszt dobásból is összemérhette másokkal.

A City Cooperation - Őszi Fesztivál határok nélkül programjait közel 1500 fő látogatta, ahol fontos szerepet kapott a kultúra, a sport, a nemzetek összefogás, a kapcsolatok, hagyományok ápolása, a gasztronómia a kézművesség.


_____________________________________________________________________________


Két projekt bemutatása a Mobilitási Hét keretében

Szeptember 7. és 21. között az "Európai Mobilitási Hét" témával kapcsolatban az ORF burgenlandi regionális stúdiója beszámolt a témával kapcsolatos EU-projektekről, külön hangsúlyt fektetve a GreMo Pannonia és Fertö-Hanság mobil nevű projektekre.

A szeptember 21.-i műsorban kifejezetten felhívták a figyelmet a "European Cooperation Day”-re is!


_____________________________________________________________________________


ÖRRAGO - Naturpark Akadémia Fórum:Őrség határok nélkül

Az ökoturizmus jelene és lehetőségei az osztrák-magyar-szlovén határtérségben

A rendezvény célja:

Áttekintés a kiváló természeti adottságokkal rendelkező régió ökoturisztikai lehetőségeiről. Jó példák bemutatása és a fejlődési lehetőségek elemzése a turizmusból érkező résztvevőkkel együtt.   

Dátum:
2012. szeptember 21.

Helyszín:
Naturpark Akadémia, (Alsószölnök, Fő u. 58.)

Program:

13.30-14.00  Résztvevők érkezése

14.00 Ökoturizmus Fórum

14.00.-14.20. Bevezetés, az ŐRRAGO projekt ökoturisztikai elemei (Előadó: Bauer László. ügyvezető igazgató, Natúrpark Nonprofit Kft.)

14.20- 14.50. Ökotourizmus az Őrségi Nemzeti Parkban (Előadó: Kevy Albert, Turizmus osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága)

14.50.-15.20. Kerékpárral a határ mentén (Előadó: Karl Kahr, Turizmus vezető, Verein zur Förderung des Naturpark Raab)

15.20.-16.00. Beszélgetés

16.00 A hazai termékbemutató és kiállítás megnyitása (megnyitja: Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere)

17.30.-19.00. ŐRRAGO Projekt - Partnertalálkozó a Natúrpark Akadémia épületében


_____________________________________________________________________________


Kiállítás a föld színeivel készült képekből

A SONDAR projekt egy különleges kiállítással készült az Európai Együttműködés napjára. Ennek keretében először mutatták be a „föld színeivel festünk” verseny során  készült műveket Lilienfelden. A nagy számban megjelent díszvendégeket Prof. Irena Racek, föld színeivel alkotó művésznő vezette körbe a kiállításon, melyen magyar, szlovák és alsó-ausztriai alkotók művei is megtalálhatók.  

A kiállítás megtekintése után a St. Pölteni egyházmegye püspöke, DDr. Klaus Küng megáldotta a tanulók által megépített kenyérsütő kemencét, majd az abban sült friss kenyeret mindenki megkóstolhatta.