EC-Day 2013 - Programrendezvény

„A sokszínűség bográcsa”- Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 rendezvénye az Európai Együttműködési Nap 2013 ünnepén

2012. szeptember 21-én ünnepelték első alkalommal Európa-szerte az Európai Együttműködési Napot – akkor 72 területi együttműködési program 36 országban 281 rendezvényt szervezett. Szeptember 16. és 22. között idén is számos rendezvény került Európa-szerte megrendezésre a „Be part of it!“ mottó jegyében, hogy a határokon átnyúló módon ünnepeljék a közös munka sikerét.

Természetesen az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 is részt vett a 2013-as Európai Együttműködés Napján egy saját rendezvénnyel: 2013. szeptember 18-án, a határon átnyúló Fertő-Hanság Nemzeti Park látogatóközpontjában, László-majorban, rögtön három bográcsot is felállítottunk.

A fotógalériához

„ATHU unplugged”

A tradicionális bográcsgulyáshoz illően, eltérően a megszokott formális rendezvényektől, ezen a napon minden „analóg” módon történt. Már a megnyitó is ennek szellemében zajlott ‑ Tatjana Paar (Irányító Hatóság) és Horváth Csaba (Közös Technikai Titkárság) mikrofon és szimultán tolmácsolás nélkül, egy közös beszédben állították mérlegre az elmúlt hét évet. A Titkárság csinos hölgymunkatársainak hála, akik a közönség előtt felvonultak a szemléltető ábrákkal, még PowerPoint prezentációra sem volt szükség.

Játék határok nélkül

A fülek rövid megterhelését követően a kobakok és a nyelvek igénybevételére is sor került a különböző játékokban: először is a magyar illetve német nyelvű kifejezéseket „élesítették”, melyeket a résztvevők a nyakukban viseltek, hogy aztán a jelentés megfejtésével együtt azt is meg kelljen találni, aki a másik nyelvű megfelelőt viseli. Ez néhány résztvevőnek igencsak kemény dió volt, mivel olyan ETE témakörben használt szakszavakkal is meg kellett birkózni, mint például a „Stichprobenkontrolle / Mintavételes ellenőrzés”. [Szójegyzék letöltése]

Közben a haladók idegen nyelven - ki magyarul, ki pedig németül - gyakorolhatták a mókás nyelvtörőket, melyekbe sokszor még az anyanyelvűeknek is (vagy éppen nekik) beletört a nyelvük. [Nyelvtörők letöltése]

A régió-kvízben az osztrák-magyar határrégióhoz kapcsolódó kérdésekkel tesztelhették az érdeklődők az általános műveltségüket. Nagy meglepetésre itt a legnagyobb fejtörést a Burgenlandon keresztül vezető autópályákkal kapcsolatos kérdés okozta.

Végül a programunkban szerzett ismeretek felmérése következett: a projekt-memóriajátékban az egyes projekteket szimbolizáló képeket kellett a projektek rövid nevével párosítani.

A kreatív és művészi elemek sem maradhattak ki: a SONDAR HU-AT nevű projekt, mely a talajt erőforrásként kezelő tudatformálást célozza meg, a résztvevőket egyenesen a földből kinyert pigmentekkel, a föld színeivel való festésre kérte fel. Kifejezetten a rendezvény számára késztettek elő egy kifeszített vásznat az EC Day logójával, melyen mindenki kézjegyével örökíthette meg magát. A projekt menedzsere, Klemens Rybaczek, inspirációként elhozott egy válogatást azokból a képekből, melyek 2012-ben egy határon átnyúló rajzpályázat eredményeként születtek összesen 93 alsó-ausztriai, magyarországi és szlovákiai iskola részvételével, s melyek még néhány hétig megtekinthetőek lesznek a Nemzeti Park látogatóközpontjában.

Ilyen sok feladat után rövid időn belül ki is ürült mindhárom pannóniai specialitással telt bogrács. A desszert mellett, Márkus Mónika (Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft.) standjánál a különböző regionális termékek kóstolása közben megfelelő alkalom nyílt a közös munka és azon túli témák megvitatására is.

Kalandtúra, avagy “All along the watchtower”

Néhány különösen motivált résztvevő délután újult erővel pattant a kölcsönzött biciklikre és tekert végig a nemzeti park síkságán Fersch Attila igazgatóhelyettes úr szakképzett vezetése alatt. Noha némelyik állomásnál egy kétéltű jármű hasznos lett volna, mégis az összes kerékpáros épségben érte el az osztrák-magyar határt, ahol igazi bátorságpróbaként egy néhai őrtorony megmászásával kellett megbirkózni. A félelmetes megpróbáltatás azonban kifizetődött: jutalomként a Fertő-tó flórájának és faunájának csodás panorámája tárult a bátrak elé.

A fotógalériához

EC-Day 2012 - Projektrendezvények

Natur-Kulinarium Projekt: Nyitott Kapuk Napja

A Vas Megyei Önkormányzat 2013. szeptember 20-án szervezte meg a Natur-Kulinarium projekt keretében a Nyitott Kapuk Napja című programját, mely rendezvény csatlakozott az Európai Együttműködés Napja programsorozathoz. A tapasztalatcserét, a kompetenciaépítést és a kapcsolati hálózat bővítését célzó egész napos program során az osztrák és magyar résztvevők az Őrségbe, majd ezt követően Lukácsházára látogattak. A szűkebb és tágabb értelemben vett „kertek termékeinek” bemutatása során az Őrségi és lukácsházi szervezetek és termelők „kinyitották” kapuikat, és bemutatták, hogyan lehet ezen tevékenységeket nem pusztán gazdasági céllal, hanem turisztikai látványosságként is hasznosítani. A résztvevőknek lehetősége nyílt betekintést nyerni Vas megye kiemelkedő eredményeket elérő, példaértékű helyi termelőinek, turisztikai, gasztronómiai szervezeteinek, vállalkozásaink életébe, megismerve tevékenységüket, sikerük történetét, marketing eszközeiket, illetve adott esetben a nehézségeket és a korlátokat.

http://www.natur-kulinarium.eu/projekt.html

PaNaNet Projekt: A Fürtös Bodza Tanösvény átadó ünnepsége és az állomásokat bemutató kirándulás

2013. szeptember 21. szombat
Urak asztala - Ágfalva

Európai Együttműködési Napon került sor az új Fürtös Bodza Tanösvény ünnepélyes átadására, melyet a PaNaNet (“Pannonian Nature Network” – „Burgenlandi és nyugat-dunántúli természetvédelmi területek hálózata”) projekt keretén belül hoztak létre.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság meghívására és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt, ill. az Országos Erdészeti Egyesület Soproni Helyi Csoportjának együttműködésével, közel 100 természetkedvelő érkezett, hogy részt vegyen a tanösvényen végigvezető túrán.

A résztvevőket buszok vitték az Urak asztalához, ahol a 10. és egyben záró állomása található a tanösvénynek. A borongós idő ellenére is vidám közönséget a Soproni-hegység szívében forró tea, kávé és frissen sült pogácsa várta. Az ünnepélyes megnyitó kezdetét vadászkürtök hangja jelezte, melyet nyitóbeszédek sora követett:

  • Reischl Gábor, Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság,
  • Dr. Jámbor László, Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója,
  • Dr. Kárpáti László, Országos Erdészeti Egyesület Soproni Helyi Csoportja,
  • Dr. Horváth Csaba, AT-HU ETE Program Közös Technikai Titkársága és
  • Bgm. Kurt Fischer, Rosalia-Kogelberg Naturpark.

Miután a nemzeti szalag átvágására és a tanösvény Kaposi Gábor, a Szt. Orsolya iskolalelkésze általi megáldására is sor került, kezdetét vette a túra. A tanösvény 10 állomását, az élőhelyi, erdőművelési, geológiai és vízrajzi különlegességeit Fersch Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese mutatta be a résztvevőknek.

További információk a PaNaNet projektről: www.pananet.eu

Active Ageing projekt: Szakképzett ápolók ápolták a határon átnyúló kapcsolatokat

2013. szeptember 19-én az Európai Együttműködési Nap alkalmából a szomszédos Keszthelyről 24 diplomás magyar ápolónő látogatta meg az alsó-ausztriai Hilfswerk egyesületet Markt Piesting községben, ahol alkalmuk nyílt az osztrák kolléganők munkájába bepillantást nyerni, ill. értékes tapasztalatokat szerezni a gondozásra szorulók otthoni látogatása során. Ez volt az első példa a határon átnyúló tapasztalatcserére az idősebb emberek otthoni gondozásának és ápolásának témájában.

Hogyan kell bánni az ápolásra szoruló idős emberekkel? Hogyan szervezzük az otthoni gondozást? Milyen ápolószereket alkalmazzunk? Mit és hogyan dokumentáljunk? Elméletben és gyakorlatban ezek a kérdések kerültek megvitatásra. Az ápolók továbbképzése és ezzel együtt a gondozás minőségének biztosítása is fontos, és a magyar vendégek számára szokatlan témája volt a napnak. „Mindannyiunk számára nagyon hasznos volt ez a látogatás,” mondta jókedvűen az egyik magyar ápolónő.

További információk:

Mag. Dr. Ingeborg Derkits
Regionalverband Industrieviertel-Projektmanagement
i.derkits@industrieviertel.at
www.industrieviertel.at

Cycling AT-HU projekt a turisztikai vásáron

A Főszezon turisztikai kiállítás és vásár idén Budapest szívében, a Budai Várban került megrendezésre szeptember 21. és 22. között. A Cycling AT-HU című projekt és a jövőbeli kerékpáros régió (Szombathely és vidéke, Dél-Burgenland és stájerországi termálvidék) megragadta az alkalmat arra, hogy szélesebb nyilvánosság előtt bemutatkozzon ezen a vásáron.

http://www.at-hu.net/at-hu/de/projekte.php?we_objectID=638

A Regionalmanagement Burgenland, az ETE programok regionális tanácsadó szervének rendezvénye

Neudorf településen szeptember 20-án, este ünnepelték az Európai Együttműködési Napot. Az Ausztria-Magyarország, Ausztria-Szlovákia és Szlovénia-Ausztria ETE programokat koordináló Regionalmanagement Burgenland ez alkalommal a burgenlandi részvételű, sikeres határon átnyúló projekteket mutatta be. Ezen kívül egy kerekasztal beszélgetésre is sor került, amely során a bilaterális együttműködések jövőbeli kihívásai kerültek megvitatásra. Végül egy filmbemutatóval („Die Leitha – Kanufahren erleben") és a „Horvát feliratok a pannóniai területen” című kiállítás bemutatásával vált teljessé a program.