Európai Együttműködési Nap 2014: „A nagy helyszíni szemle jegyzőkönyve"

A tavalyi év sikerének örömére 2014. szeptember 21-én és az azt körülvevő napokon idén is megünnepelték Európa-szerte az Európai Együttműködési Napot.

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 természetesen saját rendezvénnyel csatlakozott az Európai Együttműködési Naphoz. Annak érdekében, hogy a támogatási időszak végéhez közeledve szemrevételezzük projektjeink eredményeit, szeptember 19-én egy buszos körút keretében látogatást tettünk négy különböző projektünknél. Kifejezetten a rendezvény alkalmából újra visszaállítottuk az útlevél használatának kötelezettségét, az egyes projekteknél a „beutazók“ pecsétet kaptak. Ezen kívül a vendégeknek lehetőségük adódott a következő támogatási időszakra vonatkozó kívánságaikat feljegyezni és a „Kívánság dobozba“ bedobni. [Kívánságdoboz]


A napot Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjének szívében, a Ligneum Látogatóközpontban kezdtük, ahol a REdesign+ projekt újrahasznosított anyagokból készült termékeinek kiállítása tekinthető meg. Tatjana Paar (Irányító Hatóság) és Horváth Csaba (Közös Technikai Titkárság) rövid köszöntő beszéde után Dénes Levente bemutatta a REdesign+ projektet. A résztvevők ezután megtekinthették az egyedülálló REdesign+ termékeket és lehetőség nyílt az alkotásokról közvetlenül a diákokat kérdezni.

A következő állomásunk a GYSEV soproni RO-LA terminálja volt, ahol a SiEBaBWe projektet látogattuk meg. Dávid Béla a projekt keretében a vasúti átjárók biztonságosságának témájában végzett felmérések eredményeiről tartott érdekes előadását követően kipróbálhattuk az un. pánikvagon szabadulós játékát. Annak érdekében, hogy a szabadulás a meleg és sötét vagonból még izgalmasabb legyen, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói meglehetősen nehéz feladatokat készítettek elő számunkra. Végül elindultunk Bécs felé.

Katharina Roth, a Bio Forschung Austria csapatából, elsőként rövid prezentációt tartott a Natur Kulinarium projektről, miközben a résztvevők kulináris örömökben részesülhettek a süteményes büféasztalnál. Végezetül Bernhard Kromp és Dieter Haas bemutatták nekünk az új gyökérnéző arénát –ahol sok mindent megtudtunk a gyökerek érdekes világáról- és körbevezetettek bennünket a több mint 200 zöldségfajtát számláló sokszínűség kertjében.

Nehezünkre esett a gyönyörű és napos kertet elhagyni, de a SEDDON projekt csapata már várt bennünket (helyszín: Brigittenauer Sporn). Helmut Habersack Professzor Úr érdekfeszítő előadást tartott a Duna hordalékvizsgálatáról és menedzsmentjéről, és a résztvevők bejárhatták az épülő kísérleti csatornát. Olyannyira lelkesedtünk a téma iránt, hogy jelentős késéssel indultunk vissza Eisenstadtba.

A buszban alakalom adódott a nap során szerzett sokszínű élményeket újra felidézni. Valójában mindegyik projektnél el lehetett volna tölteni akár egy egész napot is. Világosan láttuk, hogy az elért eredmények mögött sok és lelkes munka lapul. Természetesen az összes eredményt nem lehetséges körülbelül egy óra alatt bemutatni, mindenesetre hálásak vagyunk a meglátogatott projekteknek, hogy a lehetetlent megpróbálták.

Eisenstadtban hagyományos horvát zenével vártak bennünket a Tamburizza Hornstein zenészei - a Horvát Kulturális és Dokumentációs Központ jóvoltából, COCU projekt- és szolgáltatták a kellemes zenei aláfestést a finom vacsorához. Az este folyamán került sor a plakátverseny eredményhirdetésére. Az első helyet a SoPro HU-AT projekt plakátja nyerte el, akinek a zsűri szerint a legjobban sikerült a verseny témáját feldolgozni. Ezen kívül három további projektet jutalmaztunk: MARS(CH) AT-HU, SiEBaBWe és IGR.

Ezúton is szeretnénk a négy meglátogatott projektnek a szívélyes fogadtatásért és „a nagy helyszíni szemlére” való alapos felkészülésért köszönetet mondani. Továbbá köszönjük a Horvát Kulturális és Dokumentációs Központnak a csodás zenét. Végül pedig köszönjük minden kedves vendégünknek a részvételt!

Találkozunk 2015-ben!


Fotógaléria

Saját kisfilmünk a rendezvényről

A wieninternational.at cikke rólunk

Európai Együttműködési Nap 2014: „A nagy helyszíni szemle”

Az Európai Együttműködési Nap kapcsán, mely évről évre egyre nagyobb sikernek örvend, ismét számos rendezvény kerül Európa-szerte megrendezésre. Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 idén is saját programmal készül az évforduló megünneplésére.

Ezúttal egy helyszíni szemlének lehetnek a résztvevők részesei, noha az izzasztó papírmunka most elmarad. 2014. szeptember 19-én (péntek) egy buszos körút keretében teszünk két bécsi és két soproni projektünknél látogatást. Megtekintjük a REdesign+ projekt újrahasznosított anyagokból készült termékeit, megismerkedünk a SiEBaBWe projekt vasúti átjárók biztonságosabbá tételében elért eredményeivel és kipróbáljuk az úgynevezett pánik vagont, továbbá megnézzük az újonnan elkészült gyökérnéző kertet és sokszínűség kertjét a Natur Kulinarium projektnél, és végül megtekintjük a SEDDON projekt hordalékvizsgálat céljából épülő kísérleti csatornáját.

A nap megkoronázásaként egy közös vacsorára invitáljuk a résztvevőket, amelyet a COCU projekt jóvoltából horvát zene és néptánc tesz majd színesebbé. Ezen kívül az este folyamán díjazni fogjuk a plakátverseny alkotásait. (ld. plakátverseny kiírását)

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényre!

Amennyiben részt kíván venni rendezvényünkön, kérjük, regisztráljon online  2014. szeptember 10-ig.


Ünnepeljük együtt az Európai Együttműködési Napot!


Program letöltése


Felhívás plakátversenyre

Az Európai Együttműködési Napra való ráhangolódás jegyében programunk plakátversenyt hirdet, mely lehetőséget nyújt arra, hogy kreativitásukra támaszkodva mutassák be a projektjükben elért eredményeket.

Téma: „A mi projektünk, azaz milyen eredményekkel járul hozzá projektünk az osztrák-magyar régió fejlődéséhez?”

Pályázók: Pályázni a már lezárt, illetve a jelenleg futó projektek is tudnak. A művek készülhetnek egyénileg, vagy csoportosan is.

Technika: A technika szabadon választható: digitális szerkesztő program, rajz vagy festészeti technika, montázs, stb.

Határidő: A versenyben a 2014. szeptember 17-ig beérkező pályázatok vehetnek részt.

Az elkészült műveket kérjük a Közös Technikai Titkárság részére megküldeni. (Cím: 9400 Sopron, Verő József u. 1.) A digitálisan készült plakátokból is kérünk egy nyomtatott példányt megküldeni!

A plakátok bemutatására 2014. szeptember 19-én, az Európai Együttműködési Nap keretében szervezett rendezvény vacsoráján lesz lehetőség, ahol egy kiválasztott zsűri fogja díjazni a legjobban sikerült műveket.

Használja ki az alkalmat és büszkélkedjen a projektjében elért sikerekkel!

További kérdés esetén forduljon bizalommal György-Jánosi Réka Tímeához. (rgyorgyjanosi@vati.hu, +36 (99) 512-711)


Európai Együttműködési Nap 2014: Projektrendezvények

PaNaNet Projekt: Erdei bóklászás Zalacsány környékén

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Észak-Zalába. A Körtvélyesi átalakító erdővel való ismerkedés után a Remetekert Natura 2000 területén folytatódik a kirándulás, és Misefa lesz a végállomás. A séta során lehetőség nyílik a ciklámenekkel való találkozásra, és a természetbarát erdőgazdálkodás példái megtekintésére.

A szervezők ezzel a  túrával az Autómentes Nap mellett az Európai Együttműködési Napra is szeretnék felhívni a figyelmet.

A túra résztvevői tájékoztató kiadványokat és rövid ismertetőt kapnak a "PaNaNet" (Pannonian Nature Network) projektről. (www.pananet.eu)

Időpont: 2014. szeptember 21, vasárnap 9:20
Gyülekező: Zalacsány, Zalacsányi-tó parkoló
GPS: 46.8050394096, 17.0918095417
Végállomás: Misefa, Harangláb buszmegálló
A túra hossza, időtartama: 15 km, 5 óra
A részvétel térítésmentes.

Kapcsolattartó:
Csiszár Viktor
+36 30 406 7977
viktor.csiszar@gmail.com

További információt a rendezvényről itt talál.

Élménybeszámoló


Natur Kulinarium Projekt

2014. szeptember 15-én (hétfőn), Szombathelyen került megrendezésre a Natur-Kulinarium projekt Nemzetközi Zárókonferenciája.

A konferencia elsődleges célja a Natur-Kulinarium projekt tevékenységeinek és a megvalósítás során elért eredményeinek bemutatása volt. Emellett a nemzetközileg elismert előadók tapasztalataik megosztásán és követhető/követendő jó példák prezentálásán túl bemutatták a határon átnyúló együttműködések jövőbeni lehetőségeit is.

A konferencia keretében a résztvevők megtekinthették a projekt keretében meghirdetett Iskolai Verseny nyertes műveit, valamint a Vas Megyei Önkormányzat által készíttetett mobil gyökérnéző mintakertet.

A rendezvény csatlakozott az „Európai Együttműködés Napja 2014” programsorozathoz.ÖRRAGO projekt: Határon átnyúló túrázás

Az ÖRRAGO projekt egy határmenti túrázással csatlakozik az Európai Együttműködési Naphoz. A határrégió kulturális és természeti fejlődése az egykori Vasfüggöny mentén még mindig lázba hozza a természet iránt érdeklődőket. A túrázásra 2014. szeptember 17-én 13:00-tól 17:30-ig kerül sor a Raab-Őrség-Goričko Hármashatár Natúrpark szervezésében.

Találkozó: Gasthaus Holzmann, Neumarkt an der Raab
Időtartam: kb. 4 óra
Előre bejelentkezés nélkül
Útlevél szükséges

További információ itt található.CEPO projekt: Brossúra és hírlevél

2014. szeptember 21-én ünnepeljük az Európai Együttműködés Napját, amely esemény különösen fontos a különböző határon átnyúló projektek szempontjából. A Pannon Egyetem Georgikon Kara és a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem élt az együttműködés lehetőségével és a két intézmény az elmúlt években hatékonyan tudta ötvözni kompetenciáit a baromfitakarmányozás és a baromfi egészségügy területén, segítve mind az egyetemi hallgatók tanulmányait, mind a gyakorló szakemberek, vállalkozások munkáját. A két patinás intézmény egy határokon átnyúló Baromfi Kiválósági Központot hozott létre. A sikeres együttműködés lezárását követően döntöttek úgy, hogy egy, a projekt legfontosabb eseményeit és eredményeit bemutató kiadvány elkészítésével járulnak hozzá az Európai Együttműködési Nap megrendezéséhez.

Brossúra letöltése

Hírlevél letöltéseESP projekt: “Célkeresztben az Energiagazdálkodás- iparban és épületegyütteseknél”

Számos gyártó vállalat, épületfenntartó és üzemeltető cég, önkormányzat keres megoldásokat energiagazdálkodási céljainak eléréséhez. Sok esetben olyan energetikai problémákkal küzdenek, melyek a technika és tudomány fejlődésének köszönhetően ma már könnyen orvosolhatóak. A 2014. szeptember 12-én 10:00–15:00 óra között megrendezésre kerülő “Célkeresztben az Energiagazdálkodás- iparban és épületegyütteseknél” információs nap és szakmai rendezvény igyekszik magas tudású, tapasztalt szakembereket mind a tudomány, mind a gyakorlat világából megszólaltatni, illetve bemutatni energiagazdálkodási eljárásokat specifikus esettanulmányokon keresztül. A rendezvény helyszíne a győri Széchenyi István Egyetem.

További információ

kisalfold.hu

gymskik.hu