Az új honlapunk www.interreg-athu.eu

Örömmel értesítjük Önöket, hogy a program új honlapját 2016. december 9-én élesítettük. Az oldal egyes részei még fejlesztés alatt vannak. Kérnénk, vegyék figyelmbe, hogy a program- és projektdokumentumok frissítését már csak az új weboldalon végezzük el.

A kedvezményezetteknek ajánljuk, hogy az aktualizált Interreg V-A ATHU programlogót és az Európai Unió jelképét mindenképpen az új oldalról, a "Dokumentumok" elnevezésű mappából töltsék le.

www.interreg-athu.eu

A Monitoring Bizottság ötödik ülésének tervezett időpontja

A Monitoring Bizottság ötödik ülésének tervezett időpontja 2017. október 18-19-e. Ezen az ülésen a Monitoring Bizottság azokról a projektekről hozz döntést, amelyek az eMS rendszeren keresztül legkésőbb 2017. május 22-én déli 12:00 óráig a Közös Titkársághoz beérkeznek.

A Monitoring Bizottság 2016. december 14-15-i döntései

A Monitoring Bizottság 3. ülése keretében, 2016. december 14-16-án Riegersburgban (Stájerország), második alkalommal hozott döntést a benyújtott pályázatokról. 19 projekt került a Monitoring Bizottság elé előterjesztésre, melyek közül 11 jóváhagyásban részesült, 1-et a Monitoring Bizottság halasztott, 7-et pedig elutasított. 

Ezen az ülésen arról is döntés született, hogy a Monitoring Bizottság negyedik, ülésén - amelynek tervezett időpontja 2017.június 22-ke - a Bizottság kizárólag stratégiai témákkal fog foglalkozni.

Álláshirdetés a Közös Titkárságnál

Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program Közös Titkársága programmenedzsert keres soproni irodájába. Részleteket ld. itt!

Meghívó az "BIG AT-HU" projekt nyitórendezvényére

A BIG AT-HU projekt "Oktatási együttműködések az AT-HU határrégióban és szakmai workshopok" címmel nyitórendezvényt tart 2016. november 23.-án, Lanzenkirchen-ben. Az esemény programját és további részleteket itt talál.

Meghívó az "ATHU Vogelwarte-Madárvárta 2" Projekt Kick-off rendezvényére

Az "ATHU Vogelwarte-Madárvárta2" projekt projektnyitó rendezvényének részleteiről ITT olvashatnak.

2016.12.14-15.: második döntési kör a benyújtott projektekről a Monitoring Bizottságban

Befejeződött a 3. Monitoring Bizottsági ülésre benyújtott projektek formai és jogosultsági értékelése.

A 2016. szeptember 20-i határidőre benyújtott 27 projekt formai és jogosultsági ellenőrzése - a hiánypótlások feldolgozása után- 2016. október 20-án lezárult. A vezető partnerek kapcsolattartójának az eredményről elektronikus formában hivatalos értesítést küldtünk. Ezúton köszönjük minden pályázónak a projektek kidolgozására szánt munkát.

A formai és jogosultsági ellenőrzés lezárultával  19 projekt kerül tartalmi értékelésre, majd a Monitoring Bizottsági 3. ülésén előterjesztésre. A 8 db. hiányosnak bizonyult projektet rövidesen megnyitjuk szerkesztésre, hogy a projektgazdáknak lehetőségük nyíljon a hiányosságokat pótolni és szükség esetén a projekteket átdolgozni. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a Program elszámolhatósági szabályai alapján a projektkezdés legkorábbi lehetséges dátuma nem előzheti meg a pályázat újbóli benyújtását.

"femcoop PLUS" projekt nyitórendezvényének meghívója!

A projekt nyitórendezvényének részleteiről itt olvashatnak. 

Néhány adat a 2016. szeptember 20-án benyújtott projektekről

A második benyújtási körben 2016. szeptember 20-án 12:00 óráig az eMS rendszeren keresztül 27 projekt érkezett be.  Ebből 9 halasztott és a maradék új projekt volt. A partnerek a két tagország között egyenlőképpen oszlanak meg, a projektekben 60 osztrák és 59 magyar partner vesz részt. A projektek által igényelt ERFA támogatás több mint 34 millió euró. 

Az eMS rendszerben a pdf-nyomtatási hiba megoldódott!

A hibát sikerült javítani. Amennyiben észlelnek eltérést az eMS-ben bevitt adatok és a generált pdf-dokumentumban megjelenő adatok között, kérjük, jelezzék a Közös Titkárságnak. Köszönjük

eMS pdf-nyomtatási hiba

A költségvetési alsorok nevének kétnyelvű megjelenítése az eMS-kezelőfelületen a pdf-nyomtatásban nem működik vagy problémákat okoz. A pdf-nyomtatásban a meglévő hiányosság a költségvetés helyes kitöltése esetén nem befolyásolja az adatok teljeskörűségét és a pályázat benyújtását. A hiba elhárításán dolgozunk. Szíves elnézésüket kérjük.

SMART Pannonia Projekt nyitórendezvényének meghívója!

A projekt nyitórendezvényének részleteiről itt olvashatnak. 


Hibajavítás az eMS rendszerben!

Technikai hiba folytán az eMS rendszerben egyes beviteli mezőkben a karakterszám 255-ről 2000-re emelkedett.  A hibát javítottuk, kérjük, amennyiben valamely ablakban negatív karakterszámok jelennek meg, azoknál az ablakoknál a már bevitt szöveget csökkentsék. Megértésüket köszönjük.

Az új INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program első projektrendezvénye - "Bat Night"


A Vogelwarte Madárvárta 2 projekt keretében 2016. augusztus 27-re tervezett "Denevérek Éjszakája" című rendezvény meghívóját és programját itt olvashatják.

Pályázatok a 7b beruházási prioritásban

A 7b beruházási prioritásban a TEN-T relevanciára vonatkozó szakértői állásfoglaláshoz a pályázati anyagok között mostantól elérhetők a TEN-T szakértők kiválasztási kritériumai. Ezzel a 7b beruházási prioritásban is megnyílt a pályázási lehetőség.

A Monitoring Bizottság június 23-i döntései

A Monitoring Bizottság  2. ülése keretében, 2016. június 22-23-án, Bükön (Vas megye) hozott döntést első alkalommal a benyújtott pályázatokról. 25 projekt került a Monitoring Bizottság elé terjesztésre, melyek közül 3 feltétel nélküli jóváhagyásban, 9 feltételes jóváhagyásban részesült, 9-et a Monitoring Bizottság halasztott, 4-et pedig elutasított.

A büki találkozón hozott döntés szerint a Monitoring Bizottság következő ülésének tervezett időpontja 2016. december 14-15. A 3. Monitoring Bizottsági ülésen azokról a projektekről születik döntés, amelyek az eMS rendszeren keresztül legkésőbb 2016. szeptember 20. 12:00 óráig a Közös Titkársághoz beérkeznek. 

Álláshirdetés!

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. 2016. árpilis 27-én két állást hirdetett meg; Szombathelyen teljes munkaidőben, Győrben pedig részmunkaidőben. Mindkét állás betöltője regionális koordinátor munkakörben fogja segíteni az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program munkáját. További információk itt.

A Monitoring Bizottság döntéshozatalának időpontja megváltozott!

A Monitoring Bizottság soron következő ülése szervezési okokból a tervezett két napos helyett három napos lesz. Az első egyeztetési nap marad május közepén (május 18-án), az első körös pályázók által benyújtott pályázatokról egy hónappal később, 2016. június 22-23-án, dönt a Monitoring Bizottság. Megértésüket köszönjük.

Az Európai Bizottság által az egész EU-ra kiterjedően lebonyolított konzultáció eredményei

Az Európai Bizottság által az egész EU-ra kiterjedően lebonyolított, a határon átnyúló együttműködés fennmaradó akadályaival kapcsolatos nyilvános konzultáció eredményei

Szeptember 21. és december 21. között összesen 623 az unió határ menti régióiból származó magánszemély, vállalkozás és közigazgatási szervezet küldte be az Európai Bizottságnak a határon átnyúló együttműködés fennmaradó akadályaival kapcsolatos véleményét illetve azok leküzdésére vonatkozó javaslatait.

A jól ismert fő akadályok, mint a munkaerő mobilitás, az eltérő adózási rendszerek és a földrajzi elérhetőség mellett a nyelvi akadályok jelentik a legnagyobb kihívást a jól működő szomszédi kapcsolatok vonatkozásában. Ez okból a nyelvtanulás és a kultúrák közötti tapasztalatcsere támogatása, valamint az ezzel kapcsolatos hatékony kommunikáció továbbra is hangsúlyos feladatok. Fontos, hogy többet tehessenek az ügy érdekében mindazok az állampolgárok és szervezetek, amelyek az adott területek iránt érdeklődnek vagy azokért felelnek.

A jelentés pillanatnyilag az Európai Bizottság weboldalán (http://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/consultations/overcoming-obstacles-border-regions/), angol nyelven érhető el, fordítása más nyelvekre hamarosan szintén letölthető lesz. 

FONTOS INFORMÁCIÓ!

A program projektlogót biztosít a projektek számára!

A 2014-2020-as programperiódus egyik fontos kommunikációs célkitűzése az „Interreg“ márka illetve a hozzá tartozó Programok láthatóságának növelése. Ebből a meggondolásból az Interreg V-A Ausztria-Magyarország program a projektgazdáknak olyan közös logót kínál, amelyben a projekt rövid neve a programlogó részeként jelenik meg. Miért érdemes megfontolni ennek a közös logónak a használatát?

  • Az Önök rendelkezésére bocsátunk egy saját projektlogót (az összes előírt formátumban és színben).
  • A projektlogó a programlogóba beírt projekt rövid nevet jelenti, a projektnek megfelelő prioritási tengely színében
  • A projektek számára ez költségmentes
  • A logó az európai előírásoknak megfelelően készült és tartalmazza az összes kötelező nyilvánossági elemet, mint Európai Unió zászlaját, utalást az Európai Unióra, az Európai Regionális Fejlesztési Alapra és a támogatási programra.

Az itt látható példa nem a végleges közös logóverzió, de mindenképpen fontosnak tartottuk, hogy megismertessük Önökkel, hogy milyen irányban történik a közös logó fejlesztése.

Minta logó

Nagyon örvendenénk annak, ha minél több projektgazda élne ezzel a lehetőséggel! Tulajdonképpen el szeretnénk kerülni, hogy minden projekt saját logót készítessen. Ha mégis úgy döntenének, hogy saját logót fejlesztenek/fejlesztettnek, akkor ELŐTTE mindenképpen konzultáljanak a Közös Titkársággal.

Ha Önök a közös logó használata mellett döntöttek, vagy többet szeretnének erről a témáról tudni, akkor jelentkezzenek a Közös Titkárság kommunikációs menedzserénél, Major Andreánál, a +36 99 512 718-as telefonszámon vagy a js@interreg-athu.eu e-mail címen.

A program lehetőséget kínál projekt-weboldalak létrehozására a program-weboldalon belül!

A projektek egyszerűbb és könnyebb megvalósítása érdekében egy második kínálatunk is van az Önök számára kommunikációs területen: ha el szeretnék kerülni a saját weboldal nem kevés fáradsággal járó fejlesztését, akkor jelentessék meg a projekt fontos információit a programunk weboldalának (www.interreg-athu.eu) a projekt számára létrehozott al-oldalán.

Minden projektnek, amelyik élni kíván a felkínált lehetőséggel, egy saját részre kialakított felületet biztosítunk. A Közös Titkárság ellátja a projekteket a hozzáféréshez szükséges adatokkal és minden szükséges információval, amelyek a projekt-weboldal feltöltésével és működtetésével kapcsolatosak. A tervek szerint egy adott struktúrába kell majd beilleszteni a tartalmakat, de lehetőséget kínálunk a projektek számára egyéni megoldásokra is. Fontos megemlíteni, hogy a pályázati űrlapban is szereplő alapvető (minimum) információk bevitelével mindenképpen számolunk.

Kérjük, gondolják át, hogy a projektjeik számára mindenképpen szükséges-e egy külön weboldal fejlesztése, vagy inkább, az általunk nyújtott lehetőséggel kívánnak élni. A költségeket és human erőforrás aspektusait is mérlegelni kell, így arra kérjük Önöket, hogy a végleges döntésük ELŐTT mindenképpen konzultáljanak a Közös Titkárság munkatársával, Major Andreával ( +36 99 512 718-as telefonszámon vagy a js@interreg-athu.eu e-mail címen).

Kisebb módosítások az Elszámolhatósági kézikönyvben és a Kitöltési útmutatóban

2016. február 4-én a Közös Titkárság új verziót jelentetett meg az Elszámolhatósági kézikönyvből és a Kitöltési útmutatóból. Az Elszámolhatósági kézikönyv az előkészítési költségek felhasználása és a 10%-os személyi átalány kapcsán tartalmaz pontosítást. A kitöltési útmutatóban a 6. költségvetési sor neve és az előkészítési költségek infrastruktúra esetén való felhasználására való utalás került pontosításra. A módosítások mindkét dokumentum végén, a verziókat bemutató táblázatban megtalálhatók.

2016.05.18-19: első döntés a benyújtott projektekről a Monitoring Bizottságban

A Monitoring Bizottság második ülésére 2016. május 18-19-én kerül sor.

A projektkiválasztási kritériumokban rögzített feltételeknek megfelelően azok a projektek kerülnek értékelésre, majd formai és jogosultsági megfelelés esetén a Monitoring Bizottságnak előterjesztésre, melyeket az ülést megelőzően legkésőbb 70 nappal, déli 12:00-ig (vagyis 2016. március 9. 12:00-ig) benyújtottak az eMS rendszeren keresztül. A később benyújtott pályázatok a Monitoring Bizottság következő ülésén kerülhetnek tárgyalásra. Ennek dátumáról majd a program honlapján tájékozódhat.

eMS regisztriáció közvetlenül

Az eMS rendszerben a technikai akadályok elhárultával megnyílt a közvetlen regisztráció lehetősége. A regisztráció módjáról bővebben a kitöltési útmutatóban olvashatnak. A monitoring rendszer az ems.interreg-athu.eu címen elérhető.

Megnyílt a pályázás lehetősége az Interreg V-A Ausztria-Magyarország programban!

Felhívjuk tisztelt pályázóink figyelmét, hogy az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Programban 2015.12.16-án megnyílt a pályázatbenyújtás lehetősége

A pályázati felhívás alapja az Európai Bizottság által 2015. június 30-án jóváhagyott Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program. A program keretében az Unió több mint 78 millió euró ERFA forrással segíti az osztrák-magyar határrégió fejlődését. A nemzeti hozzájárulásokkal együtt a program költségvetése meghaladja a

95 millió EUR-t.

A program kereteit, benne a program alapvető prioritásait és specifikus céljait a programdokumentum tartalmazza. Kérjük pályázóinkat, hogy mielőtt összeállítanák pályázataikat, gondosan olvassák el a programdokumentumot.

A Program Útmutató csomag, melynek kötetei a közeljövőben folyamatosan kerülnek megjelentetésre, pályázóbarát módon, az egyes témákat részletesen taglalva ismerteti a pályázáshoz szükséges tudnivalókat.

A következő dokumentumokból tájékozódhat:

·A Programról röviden (általános információk a programról)

·A Program tématerületeit bemutató négy tematikus füzet (a Programdokumentum kivonata): rövidesen elérhető

·Pályázati kézikönyv (általános információk a pályázásról)

·A Pályázati útmutató mellékletei:

-Kitöltési útmutató

-Mellékletminták a pályázathoz

-TEN-T szakértők kiválasztási kritériumai

-Word és Excel mintadokumentumok a pályázat áttekintéséhez (a mintadokumentumok NEM benyújthatóak, a pályázatot kizárólag az eMS rendszeren keresztül lehet benyújtani!)

- Ellenőrző lista a pályázat benyújtandó mellékleteihez

-Projekt kiválasztási kritériumok

·Elszámolhatósági kézikönyv angolul (FONTOS információkat tartalmaz a kiadások elszámolhatóságáról!)

Az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Programban, hasonlóan az előző programperiódushoz, a pályázás folyamatos. A pályázatok benyújtására kizárólag elektronikus úton, az eMS rendszeren keresztül lesz lehetőség. A benyújtott pályázatok közül azok kerülhetnek előterjesztésre a Monitoring Bizottság ülésein, melyek az adott ülést megelőzően legkésőbb 10 héttel benyújtásra kerülnek. A Monitoring Bizottság következő ülése 2016. április közepén/második felében várható (pontos tájékoztatás később).

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy bár általános szabály szerint a projekt kezdő időpontja, ezzel együtt az elszámolhatóság kezdő dátuma nem előzheti meg a pályázat benyújtását. A Monitoring Bizottság az első körös döntésére regisztrált pályázatok esetében ettől eltérhet, és az elszámolhatóság kezdetét korábbi (de 2015. július 1-t meg nem előző) dátummal is rögzítheti (ld. Elszámolhatósági kézikönyv).

Kérjük, pályázataikat gondosan készítsék elő, szánjanak időt a projekt tartalmának alapos megtervezésére és az eMS pályázati űrlap alapos kitöltésére. Javasoljuk, hogy a pályázat benyújtását megelőzően feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot a területileg illetékes regionális koordinátorokkal!

Az ems.interreg-athu.eu weboldalon elérhető eMS rendszerben közvetlen regisztráció működik. A felhasználónév birtokában az ems.interreg-athu.eu weboldalon tudnak a monitoring rendszerbe belépni és pályázatukat kitölteni.


AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 záró kiadványa

A 2007-2013 közötti programperiódusban az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 88 projektet támogatott. A támogatott tevékenységek hozzájárultak a határtérségben számtalan területen új szakmai kapcsolatok létrejöttéhez és a már meglévők elmélyítéséhez. Ilyen területek például a természetvédelem, vasúti közlekedés, képzés, munkaerőpiac stb. A kiadványunk „Határ-Térség-Tapasztalatok“ egy rendhagyó köszönetnyilvánítás az összes projektpartner számára a sikeres projektekben való közreműködésükért, kitartásukért és a gondos projektmegvalósításukért. A kiadvány ITT tölthető le.

A kiadvány nyomtatott formában a Közös Titkárságon vagy az Irányító Hatóságnál szerezhető be.

Nyilvános konzultáció a határon átnyúló együttműködések akadályairól

Az Európai Bizottság az egész EU-ra kiterjedő nyilvános konzultációt indít a határon átnyúló együttműködés fennmaradó akadályairól. A nyilvános konzultáció révén a Bizottság felmérheti a határrégiókban élő 185 millió uniós polgár véleményét a mindennapjaik során tapasztalt akadályokról, és megismerheti az azok leküzdésére vonatkozó javaslataikat. A bizottsági tisztviselők október közepéig Európa-szerte tizenegy határ menti területre látogatnak el, az online nyilvános konzultáció három hónapig tart, és 2015. december 21-én zárul majd le.

Bővebben:

InfoRegio weboldal

Link a konzultációhoz

Creţu biztos látogatása a SEDDON projektnél

2015. szeptember 21-én az „Európai Együttműködés Napja” keretében az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa, Corina Creţu, látogatást tett az Ausztria-Magyarország és Szlovákia-Ausztria programoknál és ennek során sajtótájékoztatót tartott a bécsi nußdorfi duzzasztógátnál kikötött MS Negrelli rendezvényhajón. Az EU biztos asszony többek között európai sikertörténetnek nevezte az Interreg együttműködési programokat és kiemelte a 2014 és 2020 közötti periódusban Ausztria számára biztosított EU-s forrásokat. Az EU a következő időszakban több mint 250 millió euró támogatást biztosít, ebből 220 milliót az Ausztria határrégióiban megvalósított projektekre.

A sajtótájékoztatót bezárólag a biztos asszony Sonja Steßl államtitkár asszonnyal közösen meglátogatta az ATHU program által támogatott európai kutatási projekt, a SEDDON (A Duna hordalékvizsgálata) keretében épült bécsi kutatócsatornát. A következő programperiódusban a Duna Régió Stratégiába illeszkedő, a kutatás folytatását biztosító DREAM (Danube River Research And Management) elnevezésű projekt tervezése már előrehaladott fázisban van. A SEDDON projektlátogatást követően a szakmai kirándulás egy a SKAT program által támogatott együttműködés helyszínére, az alsó-ausztriai nyelvi képzés mintaprojektjéhez vezetett.

A meglátogatott projekteket a biztos asszony következőképpen méltatta: „Az ilyen projektek segítenek nekünk egymáshoz közel kerülni és erősítik bennünk az egyesült Európa érzését”.

Jóváhagyták az új Ausztria-Magyarország Együttműködési Programot!

2015. június 30-án végre célba értünk: Az Európai Bizottság jóváhagyta az Interreg V-A  Ausztria–Magyarország Együttműködési Programot. Ezzel zöld utat kaptunk az újabb határon átnyúló projektek támogatásához 2020-ig.

ITT olvashatja az Európai Bizottság hivatalos sajtóközleményét és töltheti le az Együttműködési Programot.


Elindult egy új támogatási időszak

Az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A programmal kapcsolatos aktuális információk megtalálhatóak a honlapunkon. ITT olvashat az új támogatási időszakról!

Időpontok

Pályázatok benyújtása

A 2007-2013-as programozási időszakra új pályázatok benyújtására már nincs lehetőség.


Rendezvények

Jelenleg nincs tervezett rendezvényünk.


Aktuális

25 éves Interreg

Az Interreg idén ünnepli 25. születésnapját. Sikertörténetéről a megújult Inforegio honlapon olvashat bővebben. http://ec.europa...

tovább

Jóváhagyták az új Ausztria-Magyarország Együttműködési Programot!

2015. június 30-án végre célba értünk: Az Európai Bizottság jóváhagyta az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési...

tovább

Felmérés: Az együttműködés intenzitása az osztrák-magyar határtérségben

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program a 2014-2020-as programperiódusban is támogatja a bilaterális...

tovább

Jubileumi ünnepség: 25 éves az INTERREG

2015. szeptember 15. és 16. között kerül megrendezésre az INTERREG 25 éves évfordulóját ünneplő konferencia az Európai Unió...

tovább

tovább