www.interreg-athu.eu az új honlapunk

Minden, az új Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Programot érintő információ és dokumentum, az új honlapon érhető el.

Webcím: www.interreg-athu.eu

Az Európai Bizottság által az egész EU-ra kiterjedően lebonyolított konzultáció eredményei

Az Európai Bizottság által az egész EU-ra kiterjedően lebonyolított, a határon átnyúló együttműködés fennmaradó akadályaival kapcsolatos nyilvános konzultáció eredményei

Szeptember 21. és december 21. között összesen 623 az unió határ menti régióiból származó magánszemély, vállalkozás és közigazgatási szervezet küldte be az Európai Bizottságnak a határon átnyúló együttműködés fennmaradó akadályaival kapcsolatos véleményét illetve azok leküzdésére vonatkozó javaslatait.

A jól ismert fő akadályok, mint a munkaerő mobilitás, az eltérő adózási rendszerek és a földrajzi elérhetőség mellett a nyelvi akadályok jelentik a legnagyobb kihívást a jól működő szomszédi kapcsolatok vonatkozásában. Ez okból a nyelvtanulás és a kultúrák közötti tapasztalatcsere támogatása, valamint az ezzel kapcsolatos hatékony kommunikáció továbbra is hangsúlyos feladatok. Fontos, hogy többet tehessenek az ügy érdekében mindazok az állampolgárok és szervezetek, amelyek az adott területek iránt érdeklődnek vagy azokért felelnek.

A jelentés pillanatnyilag az Európai Bizottság weboldalán (http://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/consultations/overcoming-obstacles-border-regions/), angol nyelven érhető el, fordítása más nyelvekre hamarosan szintén letölthető lesz. 

AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 záró kiadványa

A 2007-2013 közötti programperiódusban az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 88 projektet támogatott. A támogatott tevékenységek hozzájárultak a határtérségben számtalan területen új szakmai kapcsolatok létrejöttéhez és a már meglévők elmélyítéséhez. Ilyen területek például a természetvédelem, vasúti közlekedés, képzés, munkaerőpiac stb. A kiadványunk „Határ-Térség-Tapasztalatok“ egy rendhagyó köszönetnyilvánítás az összes projektpartner számára a sikeres projektekben való közreműködésükért, kitartásukért és a gondos projektmegvalósításukért. A kiadvány ITT tölthető le.

A kiadvány nyomtatott formában a Közös Titkárságon vagy az Irányító Hatóságnál szerezhető be.

Nyilvános konzultáció a határon átnyúló együttműködések akadályairól

Az Európai Bizottság az egész EU-ra kiterjedő nyilvános konzultációt indít a határon átnyúló együttműködés fennmaradó akadályairól. A nyilvános konzultáció révén a Bizottság felmérheti a határrégiókban élő 185 millió uniós polgár véleményét a mindennapjaik során tapasztalt akadályokról, és megismerheti az azok leküzdésére vonatkozó javaslataikat. A bizottsági tisztviselők október közepéig Európa-szerte tizenegy határ menti területre látogatnak el, az online nyilvános konzultáció három hónapig tart, és 2015. december 21-én zárul majd le.

Bővebben:

InfoRegio weboldal

Link a konzultációhoz

Creţu biztos látogatása a SEDDON projektnél

2015. szeptember 21-én az „Európai Együttműködés Napja” keretében az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa, Corina Creţu, látogatást tett az Ausztria-Magyarország és Szlovákia-Ausztria programoknál és ennek során sajtótájékoztatót tartott a bécsi nußdorfi duzzasztógátnál kikötött MS Negrelli rendezvényhajón. Az EU biztos asszony többek között európai sikertörténetnek nevezte az Interreg együttműködési programokat és kiemelte a 2014 és 2020 közötti periódusban Ausztria számára biztosított EU-s forrásokat. Az EU a következő időszakban több mint 250 millió euró támogatást biztosít, ebből 220 milliót az Ausztria határrégióiban megvalósított projektekre.

A sajtótájékoztatót bezárólag a biztos asszony Sonja Steßl államtitkár asszonnyal közösen meglátogatta az ATHU program által támogatott európai kutatási projekt, a SEDDON (A Duna hordalékvizsgálata) keretében épült bécsi kutatócsatornát. A következő programperiódusban a Duna Régió Stratégiába illeszkedő, a kutatás folytatását biztosító DREAM (Danube River Research And Management) elnevezésű projekt tervezése már előrehaladott fázisban van. A SEDDON projektlátogatást követően a szakmai kirándulás egy a SKAT program által támogatott együttműködés helyszínére, az alsó-ausztriai nyelvi képzés mintaprojektjéhez vezetett.

A meglátogatott projekteket a biztos asszony következőképpen méltatta: „Az ilyen projektek segítenek nekünk egymáshoz közel kerülni és erősítik bennünk az egyesült Európa érzését”.

Jóváhagyták az új Ausztria-Magyarország Együttműködési Programot!

2015. június 30-án végre célba értünk: Az Európai Bizottság jóváhagyta az Interreg V-A  Ausztria–Magyarország Együttműködési Programot. Ezzel zöld utat kaptunk az újabb határon átnyúló projektek támogatásához 2020-ig.

ITT olvashatja az Európai Bizottság hivatalos sajtóközleményét és töltheti le az Együttműködési Programot.


Elindult egy új támogatási időszak

Az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A programmal kapcsolatos aktuális információk megtalálhatóak a honlapunkon. ITT olvashat az új támogatási időszakról!

Időpontok

Pályázatok benyújtása

A 2007-2013-as programozási időszakra új pályázatok benyújtására már nincs lehetőség.


Rendezvények

Jelenleg nincs tervezett rendezvényünk.


Aktuális

25 éves Interreg

Az Interreg idén ünnepli 25. születésnapját. Sikertörténetéről a megújult Inforegio honlapon olvashat bővebben. http://ec.europa...

tovább

Jóváhagyták az új Ausztria-Magyarország Együttműködési Programot!

2015. június 30-án végre célba értünk: Az Európai Bizottság jóváhagyta az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési...

tovább

Felmérés: Az együttműködés intenzitása az osztrák-magyar határtérségben

Az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program a 2014-2020-as programperiódusban is támogatja a bilaterális...

tovább

Jubileumi ünnepség: 25 éves az INTERREG

2015. szeptember 15. és 16. között kerül megrendezésre az INTERREG 25 éves évfordulóját ünneplő konferencia az Európai Unió...

tovább

tovább