Kompetencia Hálózat az ŐRSÉG-RÁBA-GORIČKO hármashatár Natúrpark mintarégióvá fejlesztéséért

Az Őrség-Raab-Goričko területe egyedülálló határrégió Európában – itt található a magyar-osztrák-szlovén hármashatár natúrpark. A vasfüggöny miatt a gazdasági fejlődése elmaradt, ezért erőfeszítésekre van szükség, hogy ez a terület ne szalassza el a gazdasági felzárkózást. 
Az ÖRRAGO projekt célja, hogy a továbbképzés, a tudatformálás, a termékfejlesztés, a természet- és tájvédelem, a kulturális tapasztalatcsere, az őstermelők és a kézművesek árucseréjének tekintetében intézkedéseket foganatosítson.

Az ökoturisztikai kínálat és a regionális termékpaletta minőségének fokozásával, valamint a három régió természeti és kulturális erőforrásainak megőrzésével a hármashatár natúrparkot a határon átnyúló együttműködés szempontjából mintaértékű régióvá akarják fejleszteni. A hármashatár  natúrpark pozicionálása mint páratlan szépségű trilaterális természeti és kerékpáros régió, az ökoturisztikai kínálat minőségének javítása és új vendégrétegek megnyerése, valamint az infrastruktúra és a természeti térség jól működő menedzsmentje állnak ennek során előtérben.

Erre szolgál az az intézkedés, hogy a Tabor Natúrpark-Kastély infrastruktúrájába való beruházással és új kínálatokkal – mint például bizonyos területeken (ének, zeneszerzés, tánc) a művészutánpótlás biztosítására egy osztrák-magyar nyári akadémia létrehozásával – a Tabor Kastélyt nemzetközileg ismert, határon átnyúló kulturális és fesztiválközpontként pozicionálják. 
A Szent Mártonban talált római leletek bemutatása a Római Élményházban vagy a cisztercita rend történetének a feldolgozása a római élményúttal és a kerékpárúttal összefüggésben szintén nagy jelentőséggel bír az új vendégrétegek szempontjából.

További fontos tevékenység az alsószölnöki Natúrpark Akadémia, melynek feladatai közé a képzés, továbbképzés, termékfejlesztés, természet- és tájvédelem tartozik. A  Natúrpark Akadémia keretein belül folyik az élménytúra vezetők képzése, a közönségkapcsolati munka, a kirándulások, a nyári táborok, szemináriumok őstermelőknek és képzési program a natúrpark vezetőknek.

Vezető partner

Natúrpark Nonprofit Kft.

Projektpartner

Verein zur Förderung des Naturpark Raab
Csörötnek Község Önkormányzata
Magyarlak Község Önkormányzata
Magyarszombatfa Község Önkormányzata

Acronym

ÖRRAGO

Időtartam

09. 2008 - 09. 2012

ERFA

1.813.784 €

Össz költség

2.133.863 €

Kapcsolat

Bauer László
+36 94 428 650
naturparkkht@nextramail.hu
http://www.naturparkraab.at