Út a szabadságba

A vasfüggöny lebontása 1989-ben történelmi esemény volt. Bár az akkori események Európa-szerte érdeklődésre tartanak számot,  ezek turisztikai lehetőségét még nem aknázták ki kellőképpen. Mivel a jelenlegi emlékhely nem alkalmas turisztikai célokra, a projekt - a Páneurópai Piknik témájára építve - a határrégió közös történelmi és kulturális örökségében rejlő turisztikai potenciál kihasználását tűzi ki célul.

A PICKNICK a határáttörés emlékét és jelentőségét vezető termékké kívánja fejleszteni, és ehhez tervezik az emlékhely újjáalakítását. A vasfüggöny lebontására emlékeztető emlékmű környékét újjálakítják és emlékparkká építik ki.
A fejlesztésekkel bővül és színesedik a turisztikai kínálat, egyben kiszélesedik a régióba érkező turista célcsoportok köre és megnő az idelátogatók száma is. A projekt célja egyúttal az európai összetartozás és a szabadság eszmeiségének népszerűsítése.

Fontos tevékenység a soproni határnyitásra megemlékező ünnepség és egyidejűleg az megújult emlékpark felavatása. Az ezt követő napon emlékpiknikre és jubileumi ünnepségre kerül sor a piknik 21. évfordulója alkalmából a helyreállított emlékhelyen, a helyi lakosság, a kerékpáros, az öko- és a túrázó turisták mint célcsoport bevonásával. Egy konferencia keretében turisztikai ajánlatokat dolgoznak ki és közös marketingterveket készítenek.

A már említett rendezvények mellett további minőségi rendezvényeket is terveznek. Az egyik a „Trabi-találkozó“ németországi Trabantklubok közreműködésével, egy további rendezvény pedig egy NDK-Ausztria emlékfutballmeccs (ez volt az NDK utolsó hivatalos meccse).

Vezető partner

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

Projektpartner

Burgenland Tourismus
Páneurópai Piknik '89 Alapítvány
(Strategiai/Strategischer Partner)
Fertőrákos Önkormányzata
Freistadt Rust
Marktgemeinde St.Margarethen im Burgenland

Acronym

PIKNIK

Időtartam

03. 2009 - 12. 2011

ERFA

366.979 €

Össz költség

466.398 €

Kapcsolat

Brummer Krisztián
+36 99 515 243
brummer.krisztian@sopron-ph.hu