Duna kiválóság – közép-európai egyetemi kezdeményezés

Az EU-ban eddig nincs olyan közös felsőoktatási intézmény, amely a védelem és biztonság, a közszolgáltatás és egészségügy témakörében kínálna szakirányú képzést. Pedig pont ezekben a határokat figyelmen kívül hagyó kérdéskörökben lenne értelme a határon átnyúló együttműködésnek. Jól bevált gyakorlati példaként és referenciamodellként a Közép-európai Rendőrakadémia (MEPA) szolgálhat, amely osztrák-magyar kezdeményezés eredménye.

A projekt célja egy közös egyetemi klaszter létrehozása, amely a védelem, biztonság, közszolgálat és egészség témaköröket egy szakirányú képzés formájában fedné le. Egy igényfelmérő tanulmány szakmai, tudományos és intézményi szempontból feltárja a programterületen valamennyi releváns érintett igényeit.

A három tanterv, amelyet a projekt kereteiben dolgoznak ki, a következő témákat foglalja magában: közúti szállítás biztonsága (többek között a veszélyes áru szállítása, biztonsági személyzet és teherszállítás), a bűncselekmények és terrorakciók megelőzése, az ellenük való védelem, a nagy ipari balesetek elleni védelem és közegészségügy.

A projekt keretében a következő tevékenységek kerülnek megvalósításra:

• Igényfelmérő tanulmány szakmai, tudományos és intézményi szempontból
• Legalább három akkreditált, illetve legalább a programterületen akkreditálható alap- és mesterképzési tanterv kidolgozása
• Egyetemi struktúrák létrehozása a szakirányú képzés lebonyolítására
• Közönségkapcsolati munka (projektweboldal, brosúrák, TV-riport)

Vezető partner

Sigmund Freud Privatuniversität

Projektpartner

Budapesti Corvinus Egyetem
Trägerverein des International Security Competence Centre (ISCC)
Általános Vállalkozási Főiskola (AVF)

Acronym

DX

Időtartam

02.2013 - 09.2014

ERFA

423.000 €

Össz költség

497.648 €

Kapcsolat

HonProf. Dr. Rüdiger Stix

rstix@gmx.at