Zarándoklás és búcsújárás Közép-Európában - Zarándokutak közép-európai hálózatának kiépítése - az osztrák-magyar határtérségben

A zarándoklás és a búcsújárás néhány éve a reneszánszát éli. Sokak számára mára egyértelművé vált, hogy a történelmi zarándokutak mentén megtett több-napos túrák nyugalmat és kiegyensúlyozottságot biztosítanak számukra. Mára már számos helyi és térségi kezdeményezés célozza zarándokprojektek fejlesztését, azonban mindeddig nem valósult meg a zarándokhelyek régiókon átnyúló hálózatának kialakítása, noha ebben óriási lehetőségek rejlenek.

A projekt alapvető célja a már fennálló és az újonnan kialakított zarándok és búcsújáró kezdeményezések hálózatának kialakítása. Ennek keretében a spirituális és a turisztikai megfontolások hasonló hangsúlyt kapnak, a projektpartnerek mindkét területet egyformán képviselik.

A határon átnyúló zarándok-úthálózat főútvonalát a Celldömölktől Kőszeg érintésével Mariazellig húzódó út képezi, amely megegyezik a Mária út nyomvonalával. Egy északi útvonal Frauenkirchenttől a Fertő zugon, A magyar Fertő parton és a Soproni hegységen keresztül tér rá a burgenlandi Mariazell útra. Délen Celldömölkről indulva Vasvár, Körmend, Güssing érintésével Kelet-Stájerországon át vezet az út Mariazellig.

A projekt mind a szervezetfejlesztésre, a zarándokutak fejlesztésére (a fennálló úthálózat hiányzó szakaszainak kijelölése, útirányítási rendszerek kialakítása), mind a turisztikai és spirituális kínálatfejlesztésre (előjegyezhető ajánlatok, zarándok-túravezetők képzése), illetve a turisztikai értékesítésre is összpontosít.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósitásra:

- Koordináció és hálózatépítés
- A zarándokútvonalak meghatározása, létrehozása és fenntartása
- Kínálat- és termékfejlesztés
- Marketing és reklámozás az osztrák, magyar, német piacok fontos célcsoportjainál

Vezető partner

Regionalmanagement Burgenland GmbH

Projektpartner

Vas Megyei Önkormányzati Hivatal
Verein zur Förderung der Jakobswege in Österreich
Regionalverband nö-mitte
Niederösterreich-Werbung GmbH
Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület

Acronym

PILGRIMAGE AT-HU

Időtartam

03. 2009 - 08. 2012

ERFA

543.283 €

Össz költség

795.682 €

Kapcsolat

Roman Wappl
+43 (5) 9010 2477
roman.wappl@rmb-sued.at
http://www.pilgerinfo.at