Jövő a határtérségben

A Burgenland – nyugat-magyarországi határtérségre évekkel Magyarország EU taggá válása után is a gazdasági és szociális eltérések a jellemzők. A bérkülönbség Ausztria és Magyarország között 1:3 – 1:5 arányban alakul. A gazdasági válság hatásaként a munkanélküliség mindkét országban nőtt és különösen a Nyugat-Magyarországon élő emberek helyzetére volt negatív hatással. A munkaerőpiacon egyre jobban tűnnek el a határok: csak a nyugat-magyarországi régióból naponta 12.000 magyar munkavállaló ingázik burgenlandi munkahelyre. Ez gyakran azzal a hátránnyal jár, hogy ezek a munkavállalók nem a képzettségüknek megfelelő munkát végeznek és akár 40%-kal kevesebb bért kapnak, mint egy belföldi foglalkoztatott ugyanazért a munkáért.

A Burgenland – nyugat-magyarországi határtérség különösen érintett a munkaerőpiac liberalizációjában. Ennek eredménye az, hogy a bérezés terén észlelhető diszkrimináció és kiszorító verseny által megnövekedett a burgenlandi munkaerőpiacra nehezedő nyomás. A nyugat-magyarországi munkaerőpiac ugyanakkor óriási szakmunkaerő hiánnyal küzd.

Egy 18 fős projekt csapat 11 helyszínen foglalkozik a munkavállalókkal Burgenland és Nyugat-Magyarország területén. Az IGR projekt információs és tanácsadói tevékenységgel szeretne a magyar és az osztrák munkavállalók részére átfogó információkat nyújtani és ezáltal a megfelelő munka- és bérezési feltételek melletti foglalkoztatottságot elérni.

Az érintett munkavállalókkal fennálló napi kapcsolat lehetővé teszi a projekt csapat számára, hogy a munkaerőpiac problémáit és gyenge pontjait gyorsan és első kézből ismerjék meg. Az így nyert információkat és tapasztalatokat a határon átnyúló együttműködések, a munkaerőpiac terén tevékenykedő szervezetek és szociális partnerek arra használhatják fel, hogy egymással együttműködve megfelelő megoldásokat fejlesszenek ki az eltérések megszűntetésére.

Határon átnyúló és kétnyelvű jellege által a projekt platformot biztosít az osztrák és magyar érdekképviseletek és szervezetek hálózatának kialakítása számára. A szak- és nyelvtanfolyamok nem csak a munkavállalók eligazodását segítik a határon átnyúló munkaerőpiacon, hanem támogatást nyújtanak a szervezetek és szociális partnerek képviselőinek egyrészt a nyelvi korlátok leküzdésében, másrészt a szomszédos ország adott rendszereinek és jogi hátterének megismerésében. Nagy hangsúlyt kapnak az egészségügy és ápolás, a munkavállalók védelmével foglalkozó, a fiatalok és atipikus foglalkoztatottság témák.    

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósításra:

- Munkavállalók informálása a burgenland – nyugat-magyarországi határtérségben a határon átnyúló foglalkoztatásra vonatkozó kérdésekben
- Intézkedések a Burgenlandban és Nyugat-Magyarországon fellépő szakmunkáshiány leküzdésére
- A munkavállalók minimális szociális színvonalának biztosítása
- Foglalkoztatási viszonyok szabályszerű és állandó fejlesztése
- Határon átnyúló képzések
- Tartós kooperációs és koordinációs hálózatok kiépítése
- Előítéletek leépítése

Vezető partner

ÖGB Burgenland / Österreichischer Gewerkschaftsbund Landesorganisation Burgenland

Projektpartner

MSZOSZ / Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége Nyugat-Dunántúli Regionális Képviselete


Acronym

IGR

Időtartam

12. 2007 - 12. 2014

ERFA

3.980.147 €

Össz költség

6.939.244 €

Kapcsolat

Bertold Dallos
+43 2682 770 64
bertold.dallos@oegb.at
http://www.igr.at