Partnerség az oktatásért a határtérségben

A határon átnyúló együttműködés – gazdasági és társadalmi szinten egyaránt – egyre nagyobb jelentőséggel bír. Az interkulturális kommunikációs és gazdasági kompetenciák nem hiányozhatnak a közös gazdasági és élettérből. Az ehhez szükséges kulcsfontosságú képességek megszerzése már az iskolában szükséges a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeinek javítása érdekében.

Ezen célból született meg az „Educational Cooperation in the Border Region - Partnerség az oktatásért a határtérségben" elnevezésű határon átnyúló képzési projekt.

Az EDUCORB projekt célja, hogy a nyugat-dunántúli határtérség (Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék) és az ausztriai Industrieviertel térség (Niederösterreich tartomány) intézményei között fenntartható együttműködés alakuljon ki, a fiatalok nyelvi, kulturális és gazdasági készségeinek fejlesztése érdekében.

Az EDUCORB motíválni szeretné a térség óvodáit, iskoláit, tanirodáit a projektben való részvételre és az áltata kínált lehetőségek hasznosítására. Támogatást nyújt a releváns nyelvek legkisebb kortól történő elsajátítása érdekében, erősíti az együttműködést az osztrák és magyar közintézmények között, valamint folyamatos segítséget és friss információkat biztosít a hazai, regionális és nemzetközi oktatási források elérhetőségéről. Mindezekhez kapcsolódóan továbbképzési-, és regionális oktatási referens hálózatot alakít ki, hogy az új módszertani fejlesztéseket már az óvodapedagógia korai nyelvi fejlesztésének területén hasznosítsák, segítséget nyújtva a struktúra-, és pedagógiai módszertani változásokból fakadó problémák kezelésére.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósitásra:

- Fiatal gyermekkortól az érettségizökig a regionálisan releváns nyelvek (DE, HU) elsajátításának ösztonzése
- Metodikai fejlesztések a korai idegennyelv elsajátításhoz (kéziköynv, szemináriumok)
- Óvodák, iskolák és iskolai tanirodák között fenntartható együttműködések kialakítása a határtérségben (célcsoportorientált rendezvények, műhelyfoglalkozások, versenyek szervezése, - Know How átadás ”Jó gyakorlatok“ bemutatása és a határtérségben működő oktatási intézmények közti tapasztalatcsere által (utazó pedagógus rendszer)
- Tanúsítványt adó új e-learning képzési lehetőség kidolgozása: „Határokon átívelő kereskedelmi és gazdasági ismeretek az osztrák-magyar gazdasági térségben”
- Határon átnyúló szünidei és szakmai gyakorlatok lebonyolítása (a leonardo da vinci Mobilitási program társfinanszírozásával)

Elért eredmények

Határmenti képzési projekt EDUCORB Európa legjobbjai között

EDUCORB - A film

Az EDUCORB projektet Európa egyik best practise projektjének választották. Az EDUCORB projekt 80 választott projekt közül került a legjobb négy közé! Egy birminghami filmes csapat egy napon keresztül kísérte a projektet egy iskolában és egy óvodában, hogy megörökítse a határon átnyúló képzési kezdeményezés eredményeit. A filmes beszámoló az Európai Bizottság „Languages” címü honlapján Website der Europäischen Kommission  megtekinthető.

Többnyelvűség az óvódákban – Módszertani kézikönyv a korai nyelvfejlesztéshez

Az EDUCORB projekt partnerei: a Regionaler Entwicklungsverband Industrieviertel-Projektmanagement, Abteilung Kindergärten der Niederösterreichischen Landesregierung és a Nyugat-dunántúli Reginális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. közösen adták ki a „Többnyelvűség az óvodákban – módszertani kézikönyv a korai nyelvfejlesztéshez“ című kézikönyvet, mely felölei Alsó-Ausztria minden szomszédos nyelvét: a szlovák, a cseh és magyar nyelveket, valamint a németet, mint idegen nyelvet, az angolt és más régióból származó gyerekek első, ill. eredeti nyelveit.  Didaktikai-módszertani alapot nyújt pedagógusok számára a nyelvek közvetítésének különböző helyzeteihez: egyrészt az idegen nyelv fejlesztéséhez, másrészt olyan gyerekek első nyelvének a fejlesztéséhez, akik nem német anyanyelvűek.

A kézikönyvről  bővebben:
http://www.educorb.eu/index.php?article_id=387&clang=0

Letölthető itt:
http://www.educorb.eu/files/kiga_online_1.pdf

Vezető partner

Regionaler Entwicklungsverband Industrieviertel

Projektpartner

Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Keszthelyi Akadémia Alapítvány
Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulás
Abteilung Kindergärten der NÖ Landesregierung


Acronym

Educorb

Időtartam

01. 2008 - 07. 2012

ERFA

708.175 €

Össz költség

833.459 €

Kapcsolat

Nikolett Raidl
+43 6768 1220 327
n.raidl@industrieviertel.at
http://www.educorb.eu