Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon

Ausztriában, ahogy Magyarországon is ugyan azokkal a munkaerőpiaci problémákkal küzdenek – a szakemberek hiánya a legmeghatározóbb. Hiányzik a közös problémák érzékelése és a közös megoldási kezdeményezések szükségessége – közös, tekintetbe véve a határon átnyúló hatást és érdekérvényesítést.

A munkaerőpiaci szervezetek és szociális partnerek regionális határon átnyúló együttműködésének napi gyakorlatában akadályok állnak fenn, melyek megnehezítik a zökkenőmentes együttműködést és ezzel összefüggésben a határon átnyúló mobilitást. Úgy határoztak, hogy ezekkel a kihívásokkal intézményeket és érdekeket átfogóan szembe kell nézni, hogy átfogó képet kapjanak a közös munkaerő- és gazdasági térségről, így azt ennek alapján, a konkrét regionális érdekek és szükségletek tekintetében életképessé és változtathatóvá tegyék.

A „Hálózati együttműködés létrehozása a munkaerőpiacon a magyar-osztrák határon“ (NetLab) határ menti munkaerőpiaci projekt központi feladata egy aktív, határon átnyúló és közös érdekeken alapuló hálózati együttműködés létrehozása a regionális szociális partnerek, munkaerőpiaci szereplők és munkaügyi szervezetek között az osztrák-magyar határ menti térségben (Industrieviertel, Burgenland, Nyugat-Magyarország). Az együttműködés lehetővé teszi a kölcsönös tapasztalatcserét, a közös problémák tudatának kialakítását és a megoldási javaslatok, stratégiák kidolgozását (olyan kérdésekben, mint a szakmunkáshiány, a szakképesítések összehasonlíthatósága, a határon átnyúló közvetítés, stb.) annak érdekében, hogy közösen és gyorsan lehessen reagálni a határ menti foglalkoztatási térség változásaira és kihívásaira.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósitásra:

- Bilaterális hálózatépítés
- Szakképesítések összehasonlítása „Jobguide”
- Határon átnyúló munkaközvetítés
- Stratégia a szakmunkáshiány megszüntetése érdekében
- Regionális munkaerőpiaci elemzések
- Információs offenzíva

Vezető partner

Regionaler Entwicklungsverband Industrieviertel

Projektpartner

INNONET Nonprofit Kft.
Vas Megyei Kormányhivatal

Acronym

NetLab

Időtartam

04. 2008 - 03. 2013

ERFA

435.914 €

Össz költség

737.876 €

Kapcsolat

Barbara Maca
43 2622 27156 21
b.maca@industrieviertel.at
http://www.netlab-online.eu