AC - CENTROPE – A határontúl is átterjedő együttműködési platform fenntartása az ACVR és az ME Győr között és a Centrope régió, mint automotive régió megerősítése, valamint az Automotive Academy Magyarországon való kiterjesztése

Viharos történelme ellenére, Európa olyan kontinenssé vált, melyet egy működő piacgazdasággal, egy demokratikus politikai rendszerrel, az ott élő polgárok jólétével és szabadságával asszociálnak. Ezek a tények nagyrészt az öreg kontinens országainak nagyszerű gazdasági növekedésére vezethetők vissza. Az, hogy egy ország gazdasági fejlődése és a polgárok életminősége között közvetlen összefüggés áll fenn, több statisztika is részletesen bizonyítja. A globalizáció és a társadalmi változások által azonban Európának az olyan feltörekvő államokkal kell lépést tartania, mint Kína, India, vagy Brazília, hogy felvevőpiacot találjon az újonnan kifejlesztett termékek számára. Mivel a gazdasági növekedés alapja a mai tudásalapú társadalomban a fejlesztés és a kutatás, a következő generációk mottója az egy életen át szóló tanulás és továbbképzés lesz.

Az utóbbi, a válság és a csökkenő eladási számok által jellemzett évek után az autóipar gyorsabban összeszedte magát, mint az várható volt és sikerült új felvevőpiacokat találnia termékeinek. A növekvő verseny ellenére a vonzó kialakítású és innovatív elektronikai berendezésekkel felszerelt autók, valamint a jövő technikájának számító elektromobilitás iránt fokozottan növekedni fog az érdeklődés.

Ebből az okból kifolyólag kerülne sor egy képzési akadémia – az Automotive Academy – létrehozására Magyarországon. Az autóiparban dolgozó szakembereknek így lehetőségük nyílna a témában tovább képezni magukat és az itt megszerzett szaktudást a munkahelyükön gyakorlatban is alkalmazni. A dolgozók ily módon megszerzett többlettudása a cég számára is értéktöbbletet jelent. Ezért a dolgozók és a munkáltatók érdeke is, hogy ezt a know-how-t elsajátítsák és így megkülönböztetve magukat versenytársaiktól, versenyelőnyt szerezzenek. A projekt először egy osztrák és szlovák együttműködés keretén belül került sikeresen megvalósításra és most Magyarországra – egy az autógyártás szempontjából igen fontos országra - is kiterjesztik azt. 

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósításra:

- A magyarországi Automotive Academy létrehozása az Automotive Academy Vienna Region példája alapján
- Az új E-mobilitás szakkal kapcsolatos igények és elfogadásának felmérése
- Képzési terv kialakítása egy Joint Degree Programm számára
- Kérelem elkészítése az új E-mobilitás szak elindításához
- Az előadók, trénerek kiválasztása, a tartalom egyeztetése az AAVR tartalommal, kidolgozás és akkreditáció
- A tananyag megvalósításához szükséges infrastruktúra kialakítása, felépítése és fejlesztése
- Egy kétnyelvű projekt-weboldal felépítése és üzemeltetése
- Sajtóanyagok, prezentációk, rendezvények és kiállítások

Vezető partner

Wirtschaftsagentur Wien. Ein Fonds der Stadt Wien

Projektpartner

Széchenyi István Egyetem
Verein Fachhochschule Technikum Wien


Acronym

AC Centrope II

Időtartam

04. 2010 - 12. 2012

ERFA

717.060 €

Össz költség

843.600 €

Kapcsolat

Thomas Palatin
+43-1-93960-3504
palatin@acvr.at
http://www.accentrope.com