HATÁRKŐ-RADÍR - közösen a határtérség átjárhatóságáért

Zsira, Lutzmannsburg és Nikitsch ugyan szomszédok, ám különböző okoknál fogva a köztük való átjárhatóság nincs biztosítva.
Bár Lutzmannsburg felé, Zsirától a határig van egy út, ám egy „behajtani tilos” tábla van kirakva, mivel a forgalom zavarná a Lutzmannsburg-i Napfény Termálfürdő nyugalmát. Nikitsch felől is van egy út a magyar határig, ami az igen rossz állapotban lévő, egykori határőrségi útban folytatódik. Biztonságos és minőségi személyautó- és kerékpáros forgalom így itt sem biztosított.
Ezek a problémák folyamatos viszályok forrásául szolgálnak. Lutzmannsburg kerékpárút-csomópontnak számít, és a mikrotérség ökomobilitásának előmozdítása is fontos fejlesztési irány. A potenciálok jelenleg kihasználatlanok.

A projekt célja annak a 3 útszakasznak a kiépítése ill. felújítása, melyek lehetővé teszik a határ közvetlen átlépését: 1. Lutzmannsburg és Zsira között új határátlépő pont kerül kialakításra, 2. A Zsira településhatárától az új Zsira-Lutzmannsburg határátlépő pontig vezető út rekonstrukciója, 3. Zsira-Nikitsch határátkelőhely: a Nikitsch-től az államhatárig vezető, már meglévő út kiépítése és meghosszabbítása.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósitásra:

- a beruházások előkészítő munkálatai
- az infrastruktúra kiépítése
- PR tevékenység
- ökoturisztikai ajánlatok, programok és rendezvények kerékpárosok számára

Vezető partner

Zsira Község Önkormányzata

Projektpartner

Sopronhorpács Község Önkormányzata
Sonnentherme Betriebsges mbH

Acronym

LANDMARK-RUBBER

Időtartam

04. 2010 - 01. 2013

ERFA

890.939 €

Össz költség

1.050.305 €

Kapcsolat

Czipetics Györgyné
+36 99 543 014
korjegyzo@zsira.hu