Az UNESCO Fertő-Neusiedler See világörökség kezelési tervének megvalósítása

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2001-ben határon átnyúló kulturális világörökséggé nyilvánította a Fertő tavat. Ennek nyomán átfogó kezelési tervet dolgoztak ki, és az UNESCO kérte e terv megvalósítását – amelynek az illetékesek e projekttel tesznek eleget.

A „Welterbe“ projekttel a kezelési terv akcióterve valósul meg a természet- és tájvédelemre, a kulturális javak védelmére, a mezőgazdaságra, a regionális és településfejlesztésre, a környezetvédelemre és a szemléletformálásra vonatkozóan. 
További fontos pontok a világörökségi terület megőrzése, gondozása és kímélő használata az UNESCO világörökségi egyezmény értelmében, a világörökségi tevékenységek koordinálása, a világörökséggel kapcsolatos szemlélet formálása, valamint a kultúrtáj és tájkép gondozásának biztosítása.

A tevékenységek széles körű tájékoztató és közönségkapcsolati munkát foglalnak magukban, ami évente kétszer megrendezendő világörökségi napok, konferenciák és műhelytalálkozók megtartását, a nemzeti és nemzetközi UNESCO világörökségi helyszínekkel való átfogó kapcsolatépítést, ezen belül 10 tájékoztató találkozót és szakmai összejöveteleket jelent.
Ezen kívül átfogó három nyelvű marketinganyag (10000 térkép, 2000 brosúra, 1000, világörökségről szóló film DVD-n, 5000 világörökség-box, 1000 póló és 5000 memory-játék) készül, hogy tényleg a lakosság széles köreit sikerüljön elérni.  

A világörökségi területekre irányuló építkezési irányelvek kidolgozása építési és építészeti szakértők 10 találkozója során, a világörökség területét övezetekbe soroló építési térkép, a dokumentáció (a tartományi kormány, a megyei önkormányzat, a települések és világörökségi egyesületek jelentései) és az építkezési szaktanács külső szakértők bevonásával 2008 és 2010 közötti zajló 10 ülése azok a további tevékenységek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy ezen ETE-projekt segítségével biztosítva legyen az UNESCO Világörökség a Fertő tó/Neusiedler See régiójában.

Vezető partner

Verein Welterbe Neusiedlersee

Projektpartner

Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület


Acronym

Welterbe

Időtartam

01. 2008 - 09. 2010

ERFA

301.750 €

Össz költség

355.000 €

Kapcsolat

Mag. Richard Giefing
+43 2682 6002 284
richard.giefing@bgld.gv.at
http://www.welterbe.org