Városok együttműködésének kialakítása Kelet-stájerország, Kelet-szlovénia és Délnyugat –magyarország határmenti régióban, egy jövőbeli együttműködést megcélzó stratégia kidolgozásának és az első pilótaprojektek megvalósí

A határok megnyitása, valamint Ausztria, Magyarország és Szlovénia belépése az EU-ba, mindhárom irányban ismét új gazdasági, társadalmi és kulturális kapcsolatok lehetőségét vetette fel.  A regionális kisvárosok központi szerepet játszanak a határok megszüntetésében. A szereplők a regionális városok szerkezetváltozása következtében közös kihívások elé néznek, amelyeket a projekt segítségével közösen vállalnak.

A projekt célja, hogy a hármashatár mentén Kelet-Stájerország, Kelet-Szlovénia és Délnyugat-Magyarország 24 városa között fenntartható együttműködés alakuljon ki  (egy egyeztetett párhuzamos projekt a szlovén-osztrák ETE-programban is megvalósul). Különböző témakörökben – mint pl. városfejlesztés, gazdaságfeljesztés, kulturális, ifjúsági és sportkooperáció – közös jövőbeli stratégiákat dolgoznak ki, és pilottevékenységeket valósítanak meg. Ezzel a hármashatár menti városok sikerrel pozicionálhatók Közép-, Kelet- és Dél-Európa közti gazdasági csomópontokként.  

Bővíteni kell az olyan eredményes tevékenységeket, mint pl. a kelet-stájer városok közel 1000 üzletben beváltható 8 város összefogásából létrejött utalvány ötletét, amelyből már 2,8 millió darab 10 eurós utalványt sikerült eladni. Továbbá új tevékenységeket is ki kell fejleszteni. Jó példa erre a már sikerrel lebonyolított „tavaszi bónusz akció“, amely során „város-tallérokat“ lehet gyűjteni, ezzel is eősítve az ügyfelek egyes városokhoz való kötődését.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósitásra:

- A városok közti együttműködés és információcsere elmélyítése
- Közös jövőstratégiák kidolgozása
- Pilottevékenységek megvalósítása
- Szervezeti modellek kidolgozása és megvalósítása közös tevékenységek lebonyolítására

Vezető partner

EU-Regionalmanagement Oststeiermark

Projektpartner

Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Zalalövő és környéke Közéletéért, Kultúrájáért, Környezetéért Alapítvány
Kompetenzzentrum Steirisches Thermenland-Oststeiermark


Acronym

City Cooperation

Időtartam

04. 2008 - 03. 2013

ERFA

1.190.000 €

Össz költség

1.400.000 €

Kapcsolat

Mag. Christian Fraissler-Simm
+43 3385 8400
fraissler-simm@regionalmanagement.at
http://www.24cities.eu