Az osztrák és magyar középületek és intézmények energetikai hatékonyságának javtítása az energia-optimalizálási modellek még erősebb használatán keresztül

Az egyik legnagyobb lehetőséget a CO2 megtakarítás terén az épületek és az infrastrukturális intézmények áram- és energiafelhasználásának csökkentése jelenti.
Koruk és energetikai mutatóik alapján elsősorban a közintézményeknél mutatható ki magas megtakarítási potenciál. Ugyanakkor azonban az önkormányzatok nem rendelkeznek megfelelő pénzügyi forrásokkal, hogy a szükséges energetikai felújításokat és korszerűsítéseket végrehajtsák. A települések ezen problémájára érdekes megoldást kínálnak az elmúlt években kifejlesztett energiaoptimalizálási modellek.
A rendszer úgy működik, hogy az energiatakarékos intézkedéseknek köszönhetően csökkenek – pl. egy település esetében - az éves energiaköltségek. A megtakarítással refinanszírozható a beruházás. A finanszírozási modell „contracting“ útján zajlik, így az önkormányzatnak nem kell előfinanszíroznia, hanem továbbra is fizeti a korábbi költségeket mindaddig, míg a beruházás amortizálódik. Utána pedig az új, alacsonyabb energiaköltségeket fizeti.

A projekt célja az, hogy az energiaoptimalizálási modellek fokozottabb használatával javítani lehessen az osztrák és magyar középületek és intézmények energiahatékonyságát. Ehhez szükség van arra, hogy az energiaoptimalizálási modellekről szóló információk és a lehetőségek határokon átívelően rendelkezésre álljanak, hogy a települések igényeihez igazodó modelleket lehessen kifejleszteni. A tervek szerint a projekt keretében 5 energiaoptimalizálási projekt valósul meg Ausztriában és Magyarországon, hogy aztán további projekteket is kezdeményezzenek. Az érintett települések az energiamegtakarításból, a két ország vállalatai pedig megrendelésekből profitálhatnak, amelyeket a régiókban eszközölt beruházások generálnak, a szélesebb körű lakosság hasznát pedig a települések megtakarításai jelentik. 

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósitásra:

- Határon átnyúló tájékoztatás az energiaoptimalizálási modellek lehetőségeiről, valamint a települések igényeihez igazodó új energiaoptimalizálási modellek kifejlesztéséről
- 5 energiaoptimailzálási projekt megvalósítása az osztrák-magyar projektterületen
- Határon átívelő kompetencia alapú együttműködés kialakítása az energiaoptimalizálás témakörében

Vezető partner

INNOVATION REGION STYRIA

Projektpartner

Országos Kutatási és Szaktanácsadó Intézet Nonprofit Zrt.
Weizer Energie-Innovations-Zentrum GmbH.
Servicecenter für Innovation und Management oekopark Hartberg, Lackner&Rastädter KG
EC Energie Center Lipizzanerheimat GmbH.


Acronym

E-Contract

Időtartam

04.2011 - 02.2014

ERFA

221.000 €

Össz költség

260.000 €

Kapcsolat

Claudia Krobath
+43664 4770909
claudia.krobath@irstyria.com