Rába előrejelzési modellje

Az Ausztria és Magyarország közötti jelenlegi árvízjelző rendszer nem felel meg az árvíz-előrejelzés aktuális követelményeinek, mivel jelenleg csak a tényleges adatokat továbbítják. Az egyre gyakrabban tapasztalható természeti katasztrófák láttán azonban egyre fontosabb, hogy a jövőbe is kitekintsünk, ezért az Osztrák-Magyar Vízügyi Bizottságban a probléma megoldása érdekében közös eljárási gyakorlatról döntöttek.

A projekt célja, egy Rába-árvízelőrejelző modell létrehozása analóg módon a Mura nemzetközi modellhez hasonlóan (egységes összrendszer). A rendszer központi elemét Grazban a nemzetközi előrejelzést lehetővé tevő (központi) számítógép képezi, amelyhez minden partnerrégióban helyi rendszerek csatlakoznak. Ezzel a partnereknek – a Stájerországi Vízgazdálkodási Szervnek, a Burgenlandi Vízgazdálkodási Szervnek, a szombathelyi és győri Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak – egy olyan árvíz-előrejelző operatív szolgálatot biztosító eszköz áll rendelkezésükre, amely lehetővé teszi, hogy időben reagáljanak az árvíz eshetőségére, és segít a nagyobb károk megelőzésében.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósitásra:

- Projektmenedzsment
- Adatfelmérés, -ellenőrzés és konvertálás
- A hidrológiai és hidrodinamikai modell kalibrálása Kalibrierung des hydrologischen und hydrodynamischen Modells
- A helyi és központi modell kifejlesztése, telepítése és próbaüzeme
- Határon átnyúló egyeztetések, beleértve a képzést és a gyakorlatokat is
- Szemléletformálás, PR-tevékenységek, az eredmények népszerűsítése

Elért eredmények

A kifejlesztett modellrendszer lehetővé teszi valósidejű csapadék-, léghőmérséklet- és vízállásadatok valamint a csapadék előrejelzési adatok alapján árvízi események korai becslését. A riasztórendszer alapját a koordináltan működő hidrológiai és egydimenziós hidraulikai modellek képezik.

A riasztórendszer magja egy központi előrejelző számítógép, amely meghatározott időpontokban a partnerek helyi számítógépeire adatokat juttat el. A helyi számítógépekkel saját modelleket és szcenáriókat is lehet vizsgálni.

A különösen veszélyeztetett szakaszokra folyó alsó részén kiegészítő kétdimenziós modellelemzések kerülnek számításra, amelyek közvetlenül nem tartoznak a riasztó rendszerhez, azonban a rendszer pontosságát támogatják és hatékony eszközök az operatív árvízvédelmi tervezésben. A rendszeradatok az interneten nyilvánosan hozzáférhetők, ami által az érintettek számára a lefolyás menetéről és az esetleges árvízi eseményekről folyamatos információk állnak rendelkezésre.

Linkek:

Hochwasserprognosemodell Raab (AT verzió)

Rába árvízi előrejelző modell (HU verzió)

Letöltések:

Modell dokumentáció AT

Modell dokumentáció HU 

További vízrajzi adatok a partnerek weboldalain:

Amt der Steiermärkischen Landesregierung

Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Vízrajzi adatok)

Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Hidrológia/Vízrajzi adatok)

Vezető partner

Amt der Steiermärkischen Landesregierung

Projektpartner

Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Amt der Bgdl. Landesreg., Abteilung 9, Wasser- und Abfallwirtschaft
Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság


Acronym

ProRaab(a)

Időtartam

04. 2008 - 12. 2011

ERFA

1.145.194 €

Össz költség

1.347.287 €

Kapcsolat

Dipl.-Ing. Dr. Robert Schatzl
+43 3168 7720 14
robert.schatzl@stmk.gv.at
http://www.proraab.eu