REuse & REdesign plus - Profeszionalizálás, képzés és termékinnováció az újrahasznosítás és a re-design területén

Ausztria és Magyarország határon átnyúló együttműködésével a határ mindkét oldalán fogákonnyá kell tenni a lakosságot a fenntartható fogyasztásra, és új, hosszú távú foglalkoztatási formákat kell teremteni a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévők számára.

Már nem használatos tárgyakból és hulladékból új dizájnobjektumok készülnek, amelyek közül minden egyes termék egyedi jellegű. Ez az innovatív ötlet hozzájárul ahhoz, hogy kíméljük az erőforrásokat és tehermentesítsük a környezetet. Fiatal formatervezők külön pályázaton három kategóriában nyújthatják be termékötleteiket, amelyet egy osztrák-magyar szakmai zsűri értékel. A zsűri különösen ügyel a termékek eredeti és vonzó küllemére és arra, hogy a termékek egyszerű munkalépesekben előállíthatóak-e. Az összességében legalább 25 terméktervet olyan személyek valósítják meg, akik átmenetileg nehéz szociális helyzetben vannak és külső segítségre vannak utalva. A tervek szerint a projekt keretében értékesítési csatornaként egy reuse-shopot és egy webshopot is létrehoznak és a közösségi oldalakon való célirányos megjelenéssel ezeknek a kezdeményezéseknek növelni lehet az ismertségét. Annak érdekében, hogy a termékekre kereslet is legyen, a résztvevő főiskolák hallgatói egy kb. 8-10 napos gyakorlatorientált, moduláris professzionalizáló és képesítési programon vesznek részt, amely során megtanulják, hogyan kell értékelni a projektötleteket, és hogyan lehet feltérképezni a piaci potenciált és a termékek célcsoportjait. A marketing, az árképzés, az eladás és az értékesítés terén való tudásátadás is a projekt részét képezi.


A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósitásra:

• Kapcsolatteremtés az érdekeltekkel és a potenciális újrahasznosító és redesign kooperációs partnerekkel
• Legalább 25 redesign termékterv kidolgozása különböző anyagokból
• Egy redesign-tervpályázat lebonyolítása és a redesign-díj odaítélése
• 8-10 napos professzionalizáló és képesítési program a résztvevő főiskolák hallgatóinak
• A professzionalizáló és képesítési program értékelése

Vezető partner

ARGE Abfallvermeidung, Ressourcenschonung und nachhaltige Entwicklung GmbH

Projektpartner

EUROPA NOVA Nonprofit Információs Szolgáltató és Médiafejlesztő Kft.Savaria Rehab-Team Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Nyugat-magyarországi Egyetem
designaustria Wissenszentrum & Interessenvertretung
Regionalmanagement Burgenland Gesellschaft m.b.H.
FH Wien - Studiengänge der WKW, Stadt Wien Kompetenzteam für Entrepreneurship
LEO GmbH


Acronym

ReDesign+

Időtartam

01.2012 - 08.2014

ERFA

858.257 €

Össz költség

1.009.716 €

Kapcsolat

Anton Sentic
+43 699 198 26 473
anton.sentic@arge.at
http://www.redesignplus.eu/