„Female Cooperation“ fejlesztése a műszaki szakmákban való női egyenjogúság érdekében

A dinamikus gazdasági fejlődés alapja a vállalatoknál dolgozó szakképzett munkaerő. A természettudományos és műszaki szakmákban tapasztalható növekvő szakemberhiány a fiatalok pályaorientációjának minőségében megújulást tesz szükségessé (A Stájerországi Gyáriparosok Szövetsége szerint különösen a következő területeken jelentkezik igény: gépgyártás, elektrotechnika,anyagtudomány, fémipar és eljárástechnológia). Sokszor a fiatalok és elsősorban a lányok és fiatal nők szakmaválasztási spektruma még mindig nagyon szűk. Közülük sokan egyáltalán nem, vagy csak kevés információval rendelkeznek a műszaki szakmák jellegzetes tevékenységeiről és az ott használt anyagokról.

A projekt célja pályakezdő fiatal nők érdeklődésének felkeltése a természettudományos és műszaki szakmák iránt, ezáltal a régiókban jelentkező szakemberhiány csökkentése és a helyzet javítása. Cél a fémipari és elektronikai területen dolgozó nők bevonása, hogy követendő példaként szolgálhassanak a fiatal nők és lányok számára

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósításra:

  • Modell kidolgozása a fiatal nők és lányok természettudományos és műszaki szakmák iránti motiválása érdekében.
  • Határon átnyúló kompetenciahálózat létrehozása üzemekkel, iskolákkal és intézményekkel a témával kapcsolatos célirányos információ- és tapaszlatcsere biztosítására.
  • Iskolák és cégek közötti 5 partnerség létrehozása és megvalósítása (szakképzett női dolgozókkal) pilotprojektek keretében Ausztriában és Magyarországon, hogy ezzel is további projekteket lehessen kezdeményezni. A megvalósításra a fémipari és elektronikai területen dolgozó nők coachként (példaképként) való bevonásával kerül sor, hogy a fiataloknak a workshopokon új perspektívákat tárjunk fel.

Vezető partner

Innovation Region Styria GmbH

Projektpartner

PANNON NOVUM NONPROFIT KFT
Berufsförderungsinstitut Steiermark BFI
Regionalverband Industrieviertel Projektmangement (REVI-PM)


Acronym

FEMCOOP

Időtartam

07.2012 - 06.2014

ERFA

269.492 €

Össz költség

317.050 €

Kapcsolat

Claudia Krobath
+43 664 4770909
claudia.krobath@irstyria.com
http://www.femcoop.net