Tanulás a természetben

Az osztrák-magyar határtérségben központi közös cél az értékes természeti erőforrásokkal rendelkező biodiverzitás megőrzése, amelyek egy határon átnyúló ökorendszer részét alkotják. E célok elérésének egyik fontos eszközét képezik az olyan környezeti nevelési programok, amelyek a gyermekek és fiatalok környezettudatosságát erősítik. Az ilyen jellegű pedagógiai intézkedések iskolai keretek között csak korlátozott mértékben lehetségesek.

A projekt szemléletmód-formáló környezeti nevelési módszereket kínál gyermekeknek, fiataloknak és pedagógusoknak. A központi cél, hogy szemléletes módon megismertessék őket a természetes életterek értékével és jelentőségével, valamint felébresszék bennük a kíváncsiságot és a kutatói szellemet. A bécsi Camp Lobai Nemzeti Parkban lebonyolításra kerülő ötnapos „Zöld hét“ nyári táborban a Magyarországról kiválasztott gyerekeknek és fiataloknak lehetőségük nyílik, hogy hasonló korú osztrákokkal közösségi kalandot éljenek át, maradandó természeti tapasztalatokat szerezzenek és ösztönző környezeti nevelési kínálattal ismerkedjenek meg. Az ökovasút vonzó közlekedési eszközként juttatja el utasait a környezeti megállókhoz, ahol a résztvevők feladatok, rejtvények és kísérletek segítségével konkrét tapasztalatokat gyűjthetnek a biodiverzitásról. Egy külön hálózat segíti egyrészt a határon átnyúló információcserét a környezeti nevelés vonatkozásában, másrészt pedig gyermekeknek, fiataloknak és pedagógusoknak szóló környezeti nevelési rendezvények kezdeményezését is szolgálja.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósításra:

- Az „Erdő élménye“ környezeti nevelési program kifejlesztése, valamint óvodákban és iskolai osztályokban történő kipróbálása
- A partnerrégiók környezeti pedagógusaiból álló hálózat kiépítése
- Nyári táborok magyar gyerekeknek és fiataloknak a Camp Lobau Nemzeti Parkban
- A csömörédi keskeny nyomtávú vasút adaptálása ökovasútként tájökológiai súlyponttal

Vezető partner

UmweltBildungWien

Projektpartner

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata
Magyar Környezeti Nevelési Egyesület


Acronym

LENA

Időtartam

05.2012 - 07.2014

ERFA

658.139 €

Össz költség

774.381 €

Kapcsolat

Mag. Stephan Friedrich
+43 (0)2249 287110
friedrichstephan@ubw.at
http://www.le-na.eu