Többnyelvű nevelés Ágfalván és Draßburgban

A BILKIG – Kétnyelvű nevelés az óvodában c. projekt keretében kialakult az óvodás gyermekek kétnyelvű délutáni foglalkozásainak rendszere Draßburgban és Ágfalván. A projekt sikeresnek bizonyult, időközben további határtérségek számára követendő példaként szolgál. A BILKIG projekt eredményeként jelentős mértékben megemelkedett az érdeklődés az érintett két település mindegyikében a többnyelvű nevelés iránt, ezért Draßburg és Ágfalva önkormányzata a projekt továbbfejlesztése mellett kötelezte el magát. Jelen projekt célja a nyelvtanítás kiterjesztése a két érintett település óvodáiban és iskoláiban. A projekt tudományos támogatása, illetve a résztvevő pedagógusok szupervíziója által a többnyelvű nevelés színvonalának emelése tervezett a német, magyar és horvát nyelvórák szervezése keretében.

A projekt fő célja, hogy Draßburgban és Ágfalván a többnyelvű nevelés lehetőségei mind az érintett intézmények vonatozásában (az óvodák mellett az iskolákban is), mind a többnyelvű nevelés minőségének emelése vonatkozásában kiterjesztésre kerüljön.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósításra:

  • A többnyelvű nevelés minőségbiztosítása és tudományos alátámasztása a PH Burgenland és a NYME BPK hallgatói és tanárai bevonásával.
  • Szemléletformálás a többnyelvű nevelés témájában a szülők és a helyi lakosság számára (információs rendezvények szervezése).
  • Az elért eredmények disszeminációja acélból, hogy a határtérség egészében felhasználhatók legyenek az alkalmazott megoldások (multiplokátor rendezvények térségi pedagógusok számára, szimpózium szervezése).

Vezető partner

Gemeinde Draßburg

Projektpartner

Ágfalva Községi Önkormányzat
Pädagogische Hochschule Burgenland
Nyugat-magyarországi Egyetem

Acronym

MULTILING

Időtartam

10.2012 - 12.2014

ERFA

343.131 €

Össz költség

403.684 €

Kapcsolat

Ernst Wild
+43-2686-5007
post@drassburg.bgld.gv.at