Zene mozgásban

Az osztrák és magyar fúvószenei hagyományok gyökerei közösek, a Monarchia katonazenei múltjából táplálkoznak, aminek fontos részét képezte a menetelés. Míg Ausztriában ezt a hagyományt folyamatosan ápolták, a kor követelményeihez igazítva, autentikusan művelték, addig ez Magyarországon a II. világháborút követően szinte teljesen elhalt. Ezen „űr” megszüntetésére a projekt keretében az osztrák alapokra építve kidolgozásra kerül a magyar menetelési rendszer. Ezáltal az osztrák és magyar minősítési rendszer egy szintre kerül és lehetővé válik közös minősítések szervezése. A magyar szabályzat kidolgozását üdvözölnék olyan utánpótlási problémákkal küzdő burgenlandi zenekarok is, akik több szakképzett magyar karmestert és zenészt tudhatnak tagjaik között. Sopron Város Fúvószenekara, mint a Burgenlandi Fúvószenei Szövetség egyetlen magyar tagja a Szövetséggel partnerségben szorosabbra kívánja fűzni az osztrák és magyar zenekarok közti kapcsolatot, ill. közös problémákra keres közös megoldást.

A projekt céljai:

 • Határ menti osztrák és magyar zenekarok között személyes és szakmai kapcsolatok kiépítése és elmélyítése. Az egységes menetelési és menetminősítési szabályzatnak köszönhetően egy szintre kerülnek az osztrák és magyar zenekarok, mely lehetővé teszi közös minősítések szervezését.
 • Közös kulturális és történelmi múlt megőrzése és ápolása: Az Osztrák-Magyar Monarchia katonai szabályzatán alapuló fúvószenei hagyományok magyarországi adaptálása által újra összefonódik a határtérség kulturális és történelmi múltja.
 • Közös megoldás utánpótlás-nevelést érintő kérdésekben: a probléma gyökere közel azonos társadalmi folyamatokra vezethető vissza. A zenetábor célja az osztrák és magyar fiatalok közötti kapcsolat határon átnyúló elősegítése; szakmai-, művészeti fejlődése és nem utolsó sorban a motivációs lehetőségek felmérése.
 • Fúvószenei hagyományok bemutatása a nyilvánosság számára, a térség kulturális kínálatának színesítése, magasabb minőségű kulturális szolgáltatás.

A projekt keretében a következő feladatok kerülnek megvalósitásra:

 • Menetelési és menet minősítési szabályzat kidolgozása fúvószenekaroknak.
 • Tamburmajor képzések szervezése.
 • Menetminősítési rendezvények.
 • Zenetábor osztrák és magyar fiataloknak.
 • Koncepció kidolgozása az utánpótlás nevelés kérdéseire.
 • Nyilvános záró koncert a közéleti szereplők és a média képviselőinek bevonásával.
 • Stratégiai dokumentum, cselekvési terv elfogadása a határtérségi fúvószenekarok jövőbeli strukturált együttműködésének módjáról.

Vezető partner

Sopron Város Fúvószenekara Alapítvány

Projektpartner

Burgenländischer Blasmusikverband

Acronym

MARS(CH) AT-HU

Időtartam

01.2013 - 06.2014

ERFA

48.662 €

Össz költség

57.250 €

Kapcsolat

Péter Vörös
+36-30-456-5414
sopronvarosfuvoszenekara.alapitvany@upcmail.hu